Nagyvilág

Bush óva inti Iránt amerikai hajóktól

Az amerikai elnök óva intette Iránt a Perzsa-öbölben tartózkodó amerikai hajók megtámadásától, és azon meggyőződésének adott hangot, hogy az arab vezetők a közel-keleti békemegállapodás megkötését akarják.

Közel-keleti körútjának utolsó előtti állomásán, Rijádban George Bush az Abdallah szaúdi királlyal kedden délután folytatandó tárgyalás előtt újságíróknak nyilatkozva megismételte, hogy Iránnak súlyos következményekre kell számítania, ha iráni hajó amerikai ellen támad, függetlenül az indítékoktól. Hozzátette azonban, arab tárgyalópartnereit arról biztosította, hogy diplomáciai megoldást keres az ügyre.

Iráni járőrhajók január 6-án kis híján fegyveres összetűzésbe kerültek amerikai hadihajókkal a Hormuzi-szorosban. Az amerikai fél provokációnak minősítette az incidenst. Bush kilencnapos közel-keleti körútjának éppen az az egyik célja, hogy Iránnal kapcsolatos politikájának megnyerje térségbeli szövetségeseit.

A Bush kíséretében tartózkodó Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter kedden előre be nem jelentette villámlátogatásra Bagdadba utazott, bár széles körben terjedtek olyan feltevések, hogy maga Bush tehet látogatást Irakban. Az amerikai elnök most közölte, hogy nem utazik Irakba, de bátorítónak tartja a legfrissebb iraki fejleményeket, és Rice a politikai megbékélés előmozdítását reméli bagdadi megbeszéléseitől.

Bush újfent felszólította a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamait, hogy fokozzák a kitermelést, juttassanak több olajat a világpiacra. Kiemelte, hogy a magas árak az amerikai gazdaság lassulásához vezethetnek. Az OPEC-tagállamok február 1-jén döntenek arról, hogy növeljék-e a kitermelést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik