Nagyvilág

Bush: jövő januárig létrejön a palesztin állam

A ciszjordániai Rámalláhba látogató George Bush amerikai elnök Mukataában, a Palesztin Hatóság székhelyén tárgyalt palesztin kollégájával, Mahmúd Abbásszal. Bush biztosította tárgyalópartnerét, hogy mandátumának jövő januári lejárta előtt megszületik az izraeli-palesztin békeszerződés, és hogy „megfelelő segítséggel" rövidesen létrejön egy palesztin állam.

A megbeszélések előtt, az épületegyüttes udvarán Abbásszal együtt átvonulva Bush nem állt meg Jasszer Arafatnak, a palesztinok 2004-ben elhunyt történelmi vezetőjének mauzóleumánál, akit a terrorizmussal összefonódott személyiségnek tartott.

Az eszmecsere után közös sajtóértekezleten Abbász “történelmi vizitnek” nevezte az amerikai elnök látogatását, amely “nagy reményt ad népünknek”. Kifejezte reményét, hogy az idei év “a béke megteremtésének éve lesz”, és Bush elnöki mandátumának lejárta előtt sikerül békemegállapodást kötni.

Januárra béke lehet

Bush biztosította tárgyalópartnerét, hogy mandátumának jövő januári lejárta előtt megszületik az izraeli-palesztin békeszerződés, és azt a meggyőződését hangoztatta, hogy “megfelelő segítséggel” rövidesen létrejön egy palesztin állam.

“Meggyőződésem, hogy a jelenlegi status quo elfogadhatatlan, elnök úr – mondta Bush Abbásznak. – És mi segíteni akarunk önöknek.” Az amerikai elnök arról is beszélt a Mukataában, hogy Washington ellenez minden olyan izraeli akciót, amely aláássa Abbász biztonsági erőinek hatékonyságát és az állam tekintélyét a palesztin átlagpolgár szemében.

A Hamasz csak nyomort hozott

Mint mondta, Izraelnek inkább segítenie kell ezeknek az erőknek a korszerűsítését, amelyek a jövőbeli, demokratikus palesztin állam pillérét jelentik majd. A Gázai övezetet uraló szélsőséges Hamasz mozgalomról viszont azt mondta, hogy “csak nyomort hozott” az ott élő palesztinoknak.

Abbász sürgette vendégét, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre a palesztin társadalmat és gazdaságot bénító ciszjordániai biztonsági korlátozások enyhítése és a zsidó telepesítés leállítása érdekében. “Látom a frusztrációkat (ezek miatt) – felelte Bush. – De megértem azt is, hogy Izrael népe (…) tudni akarja, védve lesz-e az erőszakos kevesektől, akik gyilkolnak.” Bush hangsúlyozta ugyanakkor: Izraelnek biztosítania kell, hogy a jövőbeli palesztin államnak összefüggő területe legyen, s ne szabdalják szét zsidó telepek és biztonsági torlaszok.

A palesztinok bizakodnak


A Bush-látogatás azt mutatja, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a békefolyamat végigvitelében – mondta Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter Budapesten, miután megbeszélést folytatott magyar partnerével, Göncz Kingával. Hozzátette: az Annapoliszban megkezdődött folyamat folytatásaként tekintenek az amerikai elnök látogatására.

A palesztin külügyi vezető hangsúlyozta: az év végére aláírják a palesztin-izraeli békemegállapodást, és megalakul a palesztin állam. Szerinte ha van akarat, akkor hamar meg tud a két fél egyezni, ráadásul nem a nulláról kell kezdeni a tárgyalásokat és pontosan tudjuk, mik a paraméterei egy esetleges megállapodásnak.

A magyar és a palesztin külügyminiszter a tárgyalásaik után megállapodást írt alá, amely alapján rendszeres konzultációs folyamat indul el a két ország között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik