Nagyvilág

Zsidókról szóló sorozatot néz Irán

Egy, a II. világháborús zsidóüldözésekről szóló szappanopera hetek óta az egyik legnézettebb műsor Iránban. A sorozat, amely tabukat döntöget az iszlám köztársaságban, egyesek szerint szimpátiát ébresztett a zsidók iránt.

Iránban az elmúlt hónapokban hétről hétre több millió szempár szegeződött az állami televízió egyes csatornájának hétfő esti műsorára, a „Nulla Fok Fordulat” című filmsorozatra, amely egy megtörtént esetre alapozva „Schindler listájának” egyfajta iráni változatát vetíti a nézők szeme elé. Mindez igencsak meglepő egy olyan országban, amelynek elnöke, Mahmúd Ahmadinezsád több ízben is kétségének adott hangot a holokauszttal kapcsolatban, illetve ahol ezen témát illetően megoszlanak a vélemények.

A 22 részes filmsorozat a zsidóság megpróbáltatásait mutatja be a második világháború alatt a németek által megszállt Franciaországban. A film főhőse egy fiatal iráni diplomata, aki a párizsi követségen dolgozva szembesül a náci rémtettekkel, amelyek hatására úgy dönt, hogy hamis útlevelekkel külföldre menekíti mindazokat, akiket csak tud. A történet hátterében természetesen fut egy szerelmi szál is, nevezetesen a fiatal diplomata és egy francia zsidó lány között, az események azonban számos akadályt gördítenek boldogságuk útjába. Az iráni nézőközönség kíváncsian figyelte a sorozatot, izgult és szorított az örömteli befejezésért.

Tabukat feszeget

A sorozat komoly tabutémákat feszeget, miközben egyfajta rokonszenvet is ébreszt az irániakban.






Az Ahmadinezsád által hangoztatott éles retorikával szemben a film az eddigiektől eltérő képet fest a zsidóságról. A sorozat készítői azonban egy másik tabutémát is megszegtek, mégpedig először forgattak olyan filmet, amelyben a realista ábrázolás érdekében figyelmen kívül hagyták az iszlám öltözködési szabályokat, így a színésznők mindegyike fedetlen fővel szerepel a vásznon.

Az ajatollah tűzette műsorra?

Sokan értetlenül állnak az előtt, hogy hogyan kerülhetett műsorra a sorozat. Az egyik feltételezés, hogy így Khamenei ajatollah sikeresen ellensúlyozhatja a köztársasági elnök éles kirohanásait. Ráadásul egyben kedvező képet festhet az iszlám köztársaságról is, ezzel cáfolva meg minden antiszemita vádaskodást.


Más vélekedések szerint viszont a sorozat iráni propaganda, amely megmutatja: az európaiak “bűne”, hogy zsidók tömegei vándoroltak ki Izraelbe.

A sorozat kihangsúlyozza azt is, hogy az országnak konfliktusa csak Izrael állammal van, és nem magával a zsidósággal. Ali Khamenei nem kíván mást tenni, csak egyensúlyt teremteni a politikai erők között, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy igyekszik Irán barátságosabb arcát kidomborítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik