Nagyvilág

Biztonságban a pakisztáni atomfegyverek

A pakisztáni nukleáris fegyverek biztonságban vannak, nem áll fenn annak a veszélye, hogy az afganisztáni tálibok vagy az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózathoz kötődő harcosok megkaparintsák őket.

Mohamed Szadik, az iszlámábádi külügyminisztérium szóvivője John Bolton volt amerikai ENSZ-nagykövet és más washingtoni illetékesek aggodalmaira válaszolt. Leszögezte: többszintű az e fegyverek feletti parancsnokság és ellenőrzés, éppen ezért nem kerülhetnek mások kezébe.

„A pakisztáni nukleáris program nagyon jól őrzött” – mondta Szadik, és hozzátette: határozottan elutasít ezzel kapcsolatban minden más véleményt. Az Egyesült Államok évek óta hangoztatja aggodalmait a pakisztáni nukleáris arzenállal kapcsolatban. 2004-ben Abdul Kadir Hán, a pakisztáni atomfegyverprogram atyja bevallotta, hogy nukleáris technológiát adott át Iránnak, Líbiának és Észak-Koreának. Hánt azóta házi őrizetben tartják Iszlámábádban.

John Bolton a múlt héten azt szorgalmazta, hogy az Egyesült Államok támogassa Pervez Musarraf pakisztáni elnököt a november 3-án bevezetett rendkívüli állapot ellenére, hogy megvédjék az ország nukleáris fegyverzetét az iszlám fundamentalistáktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik