Nagyvilág

A német fogadósok nemengedik be a széljobbosokat

Egy német tartományban a szálloda- és étteremtulajdonosok egy része nemkívánatos vendéggé nyilvánította a szélsőjobboldal tagjait.

A vendéglátós szakma érdekképviseleti szervének (DEHOGA) vasárnapi közlése szerint Szász-Anhalt tartományban mintegy ezer étterem, fogadó és szálloda csatlakozott a Rechtsextreme raus (Kifelé a szélsőjobbal) elnevezésű akcióhoz. Ennek részeként például a szóban forgó vendéglátóipari egységekben nem fogadják a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) politikusainak szoba- és helyiségfoglalásait.

Az akció annak nyomán kezdett terjedni, hogy egy drezdai szálloda főnöke nemrég megtagadta NPD-funkcionáriusok elhelyezését a hotelben.

Ugyancsak a hétvégén tették közzé azt a felmérést, amelyből egyértelműen kitűnik, hogy a jobboldali bűncselekmények elriasztó hatással vannak a turistákra. Az IPSOS intézet által készített reprezentatív közvélemény-kutatás adatai szerint 2004 óta a potenciális látogatók 11 százaléka mondta le Szász-Anhaltba tervezett pihenését szélsőjobboldali vagy idegenellenes bűntettek hatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik