Nagyvilág

Egyetemeket foglaltak Franciaországban

A 85 francia egyetemből 15-öt foglaltak el péntekig azok a diákok, akik tiltakoznak a francia felsőoktatási intézmények autonómiájáról augusztusban elfogadott törvény ellen.

A két héttel ezelőtt szélsőbaloldali diákszervezetek által elindított tiltakozási megmozdulás az elmúlt napokban egyre nagyobb méreteket öltött. A tiltakozók szerint az állami szerepvállalás csökkentésével az egyetemeket “vállalkozásokká” alakítja át a kormány, s ennek nyomán növekedni fognak a diákok közti egyenlőtlenségek.

A kormány öt év alatt kívánja létrehozni az egyetemek személyi állományának kiválasztásában és költségvetésében az egyetemek vezetőinek teljes autonómiáját. A tiltakozók szerint az állam az új törvénnyel “kényszeríti” az egyetemeket a francia felsőfokú oktatás működtetésében eddig elenyésző hányadot kitevő magántőke bevonására. A diákok szerint ezzel az egyetemek a vállalkozók azonnali igényeit kielégítő oktatási központokká válnak, megszűnik az oktatók közalkalmazotti státusza és a diákönkormányzatoknak csökkenni fog a befolyásuk.

Annak ellenére, hogy jövőre a kormány nyolc százalékkal növeli a felsőoktatásra szánt büdzsét, a tiltakozók szerint nem elégséges a diákok szociális körülményeinek javítására szánt összeg.

Valérie Pécresse oktatási miniszter pénteken hangsúlyozta: az állam nem akar kivonulni a felsőoktatásból, hanem vállalkozások által támogatott egyetemi alapítványok létrehozásával – mecenatúraszerűen – szeretné a vállalkozók és az egyetemek közti viszonyt gyümölcsözőbbé tenni. A miniszter felhívta a figyelmet, hogy a kormány háromszorosára emeli a diákszállások felújítására fordítandó összeget.

Pécresse szerint az egyetemek elfoglalásáról szavazó gyűléseken jelenlévő vasutasok nagy száma rávilágít a megmozdulás “politikai és országos” jellegére.

Az egyetemi vezetők többsége szerint nem kétséges, hogy a szélsőséges diákcsoportok a jelenlegi szociális feszültségekkel teli közhangulatot használják fel a diákok mozgósítására. Olivier Audéoud, a nanterre-i egyetem rektora felháborodásának adott hangot, amiért néhány száz diák eldöntötte, hogy megakadályozzák 34 ezer társuk tanulását. Tours-ban 550-en szavaztak a 23 ezres campus bezárásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik