Nagyvilág

Szerbia nem kezd háborút

Szerbia nem avatkozna be katonailag, ha Koszovó kikiáltaná a függetlenségét, de azután is fenntartaná a tartományban működtetett intézményeit – közölte Slobodan Samardzic, a koszovói ügyek szerbiai minisztere.

„Mi nem fenyegetőzünk intervencióval” – nyilatkozta a miniszter a Die Presse című osztrák lapnak. Mindenki számára világos kell legyen azonban, hogy Koszovó önállóságának kinyilvánítása nyílt fenyegetést jelentene Szerbia számára – tette hozzá. Belgrád a tartomány demilitarizálását pártolja, vagyis azt, hogy az átmeneti időre odavezényelt külföldi csapatokon kívül ne legyen ott más katonai erő.

Ha Koszovó kikiáltaná függetlenségét, a tartományban élő szerb lakosság azután is Szerbia fennhatósága alá tartozna, ami az oktatást, az infrastruktúrát, az egészségügyi rendszert és sok egyéb területet illeti. „Tehát komplett intézmények működnének egymással párhuzamosan. Még behatóbban gondoskodnánk a szerb és a nem albán lakosságról, mint ma” – közölte Samardzic.

Samardzic leszögezte, hogy Belgrád ellenzi Koszovó felosztását. A Balkán feldarabolása „régi történetének” továbbírását jelentené, és akkor el lehetne gondolkodni Bosznia-Hercegovina és Macedónia megosztásán is, etnikai konfliktusokat kiváltva. „Ez akár a végtelenségig is folytatódhatna” – vélekedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik