Nagyvilág

Szíria szerepe a rendezésben

Szíria fontos szerepet játszhat a közel-keleti konfliktusok megoldásában - vélekedett vasárnap Damaszkuszban Ali Babacan török külügyminiszter, akit fogadott Bassár el-Aszad szíriai elnök is.

“Szíriának fontos szerep jut (…) az iraki, palesztin és libanoni problémák rendezésében” – jelentette ki Babacan szíriai kollégájával, Valíd Muallemmel tartott közös sajtóértekezletén.
A libanoni helyzetről szólva a török diplomácia vezetője azt hangoztatta, hogy az ország “kényes időszakot él át”, s “a libanoni feleknek építő, pozitív álláspontra kell helyezkedniük ahhoz, hogy túljussanak rajta”. A baráti és szomszédos országoknak pedig további támogatást kell nyújtaniuk Libanonnak – tette hozzá.

A tervek szerint október 23-án ül össze a bejrúti parlament, hogy megválassza az ország új elnökét a Szíria-barát Emile Lahud utódjául. A Damaszkusz és Teherán támogatta ellenzék és a Nyugat-barát kormánytöbbség mélyen megosztott a jövendő államfő személyét illetően.

Babacan szombaton érkezett Szíriába térségbeli körútja keretében; még vasárnap Izraelbe várják, majd a palesztin területeket és Jordániát keresi fel.

Damaszkuszi sajtóértekezletén közölte: az izraeli vezetőknél tájékozódni kíván a szeptember 6-i incidensről, amikor izraeli katonai repülőgépek támadást intéztek szíriai terület ellen. Mint mondta, “megdöbbentették” azok a sajtóinformációk, amelyek szerint Törökország előre tudott az izraeli légicsapás tervéről. Hozzáfűzte: “Törökország nem engedni meg, hogy területét felhasználják Szíria biztonságát fenyegető akcióra.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik