Külföld

November 1-jén választhatnak a britek

admin
admin

2007. 10. 03. 13:25

November 1-jére valószínűsíti a szerdai brit sajtó az előrehozott nagy-britanniai választások megtartását. Gordon Brown a Munkáspárt megerősödését várja a választásoktól, az iraki csapatkivonás pedig már a kampány része.

A The Guardian, a legnagyobb baloldali brit napilap szerdai elsőoldalas főcíme szerint „megkezdődött a visszaszámlálás” a november 1-jei választásokra. A lap – több más újság véleményével összhangban – a “nagy gonddal összerakott (választási) menetrend” részének tartja Gordon Brown miniszterelnök előző napi, meglepetésszerű iraki látogatását. Ezt a jövő héten nagy horderejű, Irakkal kapcsolatos bejelentés követheti Brown részéről a parlamentben, s ezzel megnyílhat az út a novemberi választások előtt – áll a The Guardian és más szerdai brit lapok esélylatolgatásában.


Hazatérnek a katonák

Brown már előző nap, iraki látogatása során utalt arra, hogy a jelenleg 5500 fős iraki brit haderőből karácsonyig ezer fő hazatérhet, és London még az idén átadhatja a déli Bászra – az utolsó, még brit ellenőrzés alatt álló iraki tartomány – irányítását a bagdadi kormánynak.

Az utóbbi időszak minden közvélemény-kutatási eredménye az 1997 óta kormányzó brit Munkáspárt jelentős és tartósnak tűnő támogatottsági előnyét mutatja, és elemzők szerint ez is az idő előtti választások akár néhány napon belüli bejelentésére sarkallhatja a kormányfőt.


Megkezdődött a választási kampány

Az ellenzéki Konzervatív Párt éppen e héten zajló éves kongresszusa is a választási előkészületek jegyében folyt. Londoni kommentátorok már a választási kampány részének tekintik azt a nagy horderejű bejelentést, amelyet George Osborne, a tory árnyékkormány pénzügyminiszter-jelöltje tett a konferencián az örökösödési illeték – a legnépszerűtlenebb brit adónem – ügyében. Osborne közölte: a konzervatívok – kormányra kerülésük esetén – az örökösödési adó alsó ingatlanérték-határát a háromszorosára, a jelenlegi 300 ezer fontról 1 millió fontra emelik.

A politikus szerint ezzel minden átlagos brit családi lakóingatlan kikerülne az örökösödési adó hatálya alól. A toryk egyébként Brown iraki látogatását is már a választási kampány részének tartják. Liam Fox konzervatív védelmiminiszter-jelölt a kongresszuson azzal vádolta a kormányfőt, hogy “cinikus és szégyentelen módon belerángatja a hadsereget” a belpolitikába.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

383356 17: The execution bed sits empty on Death Row April 25, 1997 at Texas Death Row in Huntsville, Texas. About 450 prisoners are on the Row. Texas has the most executions in the US each year. The inmates are executed by lethal injection. (Photo by Per-Anders Pettersson/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.