Nagyvilág

Kihirdették az idei alternatív Nobel-díjasokat

Bangladesi, kanadai, kenyai, és Srí Lanka-i személyek és cégek lettek a díjazottjai kedden Stockholmban a Right Livelihood Award (RLF) alapítvány 2007. évi Alternatív Nobel-díjának.

A kitüntetés egyik díjazottja a bangladesi Gramin Sakti nonprofit cég, amely a napenergia használatának helyi népszerűsítésért részesült az elismerésben.

Christopher Weermantry, a Nemzetközi Bíróság korábbi alelnökének azokat az erőfeszítéseit díjazták, amelyekkel erősítette és kiterjesztette a nemzetközi jog gyakorlati érvényesülését.

Dekha Ibrahim Abdi kenyai muzulmán békeaktivista azért a tevékenységéért részesült a díjban, amellyel áthidalta országban a vallási és a kulturális különbségeket.

Percy és Louise Schmeiser kanadai gazdálkodók azért kapták az Alternatív Nobel-díjat, mert bíróságon támadták meg az amerikai Monsanto agráróriást a genetikailag módosított repce használata miatt.

Az összesen 2 millió svéd koronával (220 ezer euróval) járó Alternatív Nobel-díjat, az RLF magánalapítvány kitüntetését egy német származású svéd publicista, Jakob von Uexküll alapította 1980-ban Nagy-Britanniában. Azóta az elismerést a svéd parlament, a Greenpeace szervezet és az ENSZ Leszerelési Bizottságának tagjaiból álló tíztagú nemzetközi zsűri ítéli oda.

A díjakat december 9-én, a Nobel-díjak kiosztása előtti napon adja át a svéd uralkodó hazája parlamentjében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik