Nagyvilág

Részben megegyezett Tőkés és az RMDSZ

Újabb elvi kérdésekben egyeztek meg pénteken Kolozsváron a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Tőkés László református püspököt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökét támogató civil szervezetek munkacsoportjai, de a megállapodásról szóló végső döntést jövő hétre halasztották.

A pénteki tárgyalási eredményt Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke és Szilágyi Zsolt, a püspök kampányfőnöke jelentette be.

A munkacsoportok találkozóját követő sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a felek átadtak egymásnak egy cselekvési tervet. Ez tartalmazza azokat a konkrét feladatokat, amelyekről a két oldalnak még nem sikerült megállapodnia. Jövő héten várhatóan ismét találkozik egymással Markó Béla, az RMDSZ elnöke és Tőkés László, s ekkor dől el, hogy lesz-e közös lista a november 25-i romániai európai parlamenti választáson.

A megbeszélés tétje az volt, hogy a romániai magyarságnak lesz-e képviselete az Európai Parlamentben. A magyarok kettő, legfeljebb három mandátumra számíthattak volna a november 25-i romániai európai parlamenti választásokon, ám ez jelenleg szinte esélytelen, hiszen ha Tőkés püspök – aki egyébként már megszerezte az induláshoz szükséges számú aláírást – önállóan indul, a magyarság szavazatai szétforgácsolódhatnak. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke akkor lett volna hajlandó az RMDSZ listáján indulni, ha befutó helyet ajánlanak neki (ezt a párt megtette) és olyan közös programot fektetnek le, amely a hosszú távú együttműködés alapjául szolgálna. A romániai pártoknak egyébként szeptember 24-ig kell benyújtaniuk választási listáikat.

Hónapokig egyezkedtek

Július 30-án Markó Béla, az RMDSZ elnöke és Tőkés László megállapodott abban, hogy a két fél által összeállított munkacsoportok megpróbálnak kidolgozni egy közös programot, amely a hosszú távú együttműködés alapja lehet az RMDSZ és a Tőkés köré tömörülő civil szervezetek között. Tőkés jelezte: csak ezután hajlandó tárgyalni az RMDSZ ajánlatáról, amelynek értelmében a püspök befutó helyre kerülhetne a szövetség választási listáján.


Részben megegyezett Tőkés és az RMDSZ 1

Részben megegyezett Tőkés és az RMDSZ 2

Tõkés László és Markó Béla egyeztetése 2007. július 30-án – akkor is tárgyalóasztalhoz ültek (Fotó: MTI)

Részben megegyezett Tőkés és az RMDSZ 3



E munkacsoportok első, augusztus 10-i egyeztető ülése után Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke azt mondta, hogy az RMDSZ meg akar egyezni Tőkés Lászlóval, kész mindenről tárgyalni és rugalmasan viszonyulni a felvetett kérdésekhez. Szilágyi Zsolttal, Tőkés kampányfőnökével együtt közölte: egyetértettek például abban, hogy támogatják a különféle autonómiaformákat. A közoktatási és a felsőoktatási kérdések is összekötik a feleket, akárcsak a csángóügy, valamint az egyház és a politika közötti partneri viszony megerősítése, a decentralizáció, illetve az egykor elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatásának a felgyorsítása.

Kelemen Hunor szerint egyetértettek abban is, hogy a romániai magyar közösségnek erős politikai képviseletre van szüksége Brüsszelben, Bukarestben és a helyi önkormányzatokban egyaránt, illetve hogy erősíteni kell a politikai pluralizmust a romániai magyar közösségen belül.

Tőkés kikelt az RMDSZ-szel szemben

Tőkés László a nyár folyamán több fórumon is élesen kikelt az RMDSZ-szel szemben. A Bálványosi Szabadegyetemen például Orbán Viktorral közösen tartott beszédében ostorozta a romániai magyar pártot, legutóbb pedig egy román internetes lapnak adott interjújában posztkommunista pártnak titulálta az RMDSZ-t, és korrupcióval gyanúsította.


„Rajtunk nevet a világ, hogy a magyaroknak 17 év után még mindig nincs lehetőségük a választásra. Ez elfogadhatatlan” – hangsúlyozta Tőkés, majd nyíltan kijelentette: „Nincs szükségem közös listára”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik