Nagyvilág

Nem csitul a görög tűz

Heves erdőtüzek pusztítottak csütörtök reggel is a görögországi Peloponnészosz félsziget nyugati részén, ahol előző este öt falu lakosságát biztonságos helyre menekítették – közölte a tűzoltóság.

Élisz tartományban tartják magukat makacsul a lángok, a kitelepítendő falvak lakosai közül sokan nem voltak hajlandóak elhagyni otthonukat. Öt repülőgép és négy helikopter küzd a térségben a múlt péntek óta pusztító lángtengerrel. Görögország nem számíthat a természet segítségére sem: a met.hu alapján az ország területén továbbra is száraz, napos idő várható.



Nem csitul a görög tűz 1

Nem kíméli a településeket sem (fotó:MTI)


Tűzgócokat fojtanak a magyarok


A görög fővárostól, Athéntól északkeletre fekvő Évia szigetén szintén tovább tombol egy nagy kiterjedésű erdőtűz, lakott települést azonban nem veszélyeztet. Franciaország 62 tűzoltót vezényelt a térségbe, hogy segítséget nyújtson a lángok megfékezéséhez.


A magyar tűzoltók a görögországi Évia sziget Szeta településének egy másik részén folytatják az oltást – közölte Cziva Oszkár tűzoltó ezredes. A csoport parancsnoka elmondta, hogy Szeta településen maradnak, de a korábbi helyszíntől két kilométerrel arrébb végzik munkájukat. Az oltandó terület hatalmas, mintegy ezer hektárnyi. A repülőgépek az oltás nagyobb részét már elvégezték, a magyarokra a tűzgócok elfojtása maradt.


Pénteken hazajönnek


A korábban kimenekített lakosok egy része szerda este már visszatérhetett a településre. Arra a részre, ahova most a magyarokat vezényelték, még nem térhetnek vissza a lakosok, a tűz még közvetlenül fenyegeti a házakat. Cziva Oszkár szerint a nap folyamán végezhetnek új feladatukkal, ha marad a szélcsend.


Nem a nagy lángok, hanem a még parázsló tűzfészkek jelentik a veszélyt, mert a feltámadó szélben gyorsan felizzik a zsarátnok, és tovaterjed a tűz a száraz aljnövényzetben. A görög erdőtüzek oltásában segédkező magyar egység a tervek szerint péntek reggel indul vissza Magyarországra.


A Peloponnészosz félsziget más részein egyre csökken az erdőtüzek hevessége. A görögországi erdőtüzek már több mint hatvan halálos áldozatot követeltek, s mintegy 200 ezer hektár erdő, olajliget és cserje vált a lángok martalékává.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik