Nagyvilág

Menedzsmentváltás az al-Kaida élén

Jóllehet az amerikaiak sorra fogják el az al-Kaida vezéreit, helyükre 24 órán belül újak kerülnek, az „al-Kaida föderáció” pedig egyre kifinomultabb eszközöket használ az ellenséggel szemben. A helyi terrorcsoportokból létrehozott globális hálózatra minden bizonnyal az sem jelentene nagy csapást, ha Oszama bin Ladent kézre kerítenék. Ráadásul Washingtonnak nem biztos, hogy hosszú távon előnye származna a terroristavezér elfogásából.

al-Kaida adatok

Az al-Kaidát, mely arabul „bázist” jelent, Osama bin Laden alapította Pakisztánban 1979-ben. Mára az al-Kaida feltételezhetően több ezer taggal és szimpatizánssal rendelkezik, melyek közül mintegy ötezren vettek részt terrorkiképzésben afganisztáni táborokban. Afganisztán kulcsfontosságú szerepet tölt be a világméretű hálózatban, mely számos szunnita iszlámista szervezetet foglal magában, mint például az al-Gama al-Islamijja, az Üzbegisztáni Mozgalom, és a Harakat ul Mujahidin.

Az utóbbi időben az amerikai erők számos al-Kaida vezért tettek el láb alól, köztük Abu Muszab az-Zarkávit Irakban, vagy Abu Hafs al-Urdanit Dagesztánban, akik helyére meglepő gyorsasággal érkeztek új emberek, kialakítva ezzel az al-Kaida vezetők új generációját.

Követőik tanultak elődeik példájából, és hatékonyabb módszereket dolgoztak ki. Az új generációt olyan nevek fémjelzik, mint Abu Ajjúb al-Maszri Irakban, Matiur Rehman and Faqir Mohammed Pakisztánban, és Aris Sumarsono Indonéziában. Habár sok esetben rövid életűnek bizonyultak, döntéseiknek máris különös hatásuk van a terror elleni globális harc alakulására.

A földrajzi távolság ellenére stratégiájuk közel azonos, és sokkal jobban tisztában vannak nemzetközi szerepükkel, mint elődeik – mutat rá Kyle Dabruzzi a Gartenstein-Ross Group terrorizmus-szakértője. Miközben félelmet próbálnak kelteni ellenségeikben, egyre jobban figyelnek arra, hogy támogatóik és a széles muszlim közösség körében méltányosnak mutatkozzanak. Míg a tálibok mészárlások tömkelegeit hajtották végre és Zarkávi is több alkalommal tett fel az internetre foglyok lefejezését mutató videókat, az új vezetők inkább tartózkodnak a nyílt brutalitástól, mert felismerték, hogy az alááshatja a szervezet tömegtámogatottságát.

A támogatás meggyengülésére jó példa Zarkávi, aki nemcsak nyugatiak, hanem irakiak lefejezését is közzétette, a látottak pedig rövid időn belül egymás ellen fordították Zarkávi külföldi harcosait és az iraki felkelőket. A feszültség az al-Kaida belső köreinek is szemet szúrt, és bin Laden második embere levélben szólította fel Zarkávit, hogy változtasson brutális taktikáján.

Hálózatok hálózata

Az új dzsihádisták stratégiájának jellegzetességei jól mutatják az al-Kaida központi vezetésének mostani irányvonalát. A helyi al-Kaida vezetőknek és társult csoportjaiknak sikerült fenntartaniuk az önálló irányítást saját szervezetük fölött, ugyanakkor folyamatosan jelentenek a terrorcsoportok központi szervezetének, az al-Kaidának is. Az amerikai katonai hírszerzés egyik tagja szerint „al-Kaida föderalizmus” jött létre, erős helyi vezetőkkel, akik elszámolással tartoznak egy erős központi vezetőségnek. A rendszer jellegéből adódóan az önálló szervezetek a központi irányítás nélkül is életképesek, így megvan az esély rá, hogy bármikor elszakadnak rőle, ugyanakkor közösen erős hálózatot hoznak létre, mely számukra kedvező.


Menedzsmentváltás az al-Kaida élén 1

Menedzsmentváltás az al-Kaida élén 2

1988-ban az afganisztáni Dzsalalábád vidékén található barlangban készült felvétel Oszama bin Ladenről (MTI/EPA)

Menedzsmentváltás az al-Kaida élén 3



Az észak-afrikai terrorszervezetek például a közelmúltban jelezték, hogy betagozódnak az al-Kaidába, de ettől függetlenül önálló entitásként léteznek majd. A világban szétszórtan működő terrorszervezetek vezetői között ugyanakkor ideológiai szempontból sok hasonlóságot találhatunk. Elfogadhatatlannak tartják a globalizációt és az Egyesült Államok vezető szerepét csakúgy, mint az iraki és afganisztáni háborút valamint Izraelnek a palesztinokkal szembeni konfliktusát.


Az al-Kaida bázisa: Irak

Az al-Kaida vezetők többsége Szaúd-Arábiából származik, és jelentős támogatást kap az arab országtól. Szaúd-Arábia ugyanakkor nagyszerű kapcsolatokat ápol az Egyesült Államokkal, ennek érdekében időről időre kiutasít az országból terroristákat. A szaúdi királyi család ezzel a kettős szerepével kitűnően manőverezik a diplomácia vizein, akárcsak Kadhafi Líbiában.

Az al-Kaida jelenlegi bázisának mégis Irak tekinthető, mely a Szaddam-rezsim bukása után vált a terrorszervezet bázisává, mivel a katonai győzelem után az amerikaiak nem teremtették meg a béke feltételeit, hanem elküldték a teljes korábbi vezetést. A vezetők távozásával létrejött kaotikus állapot ideálisnak bizonyult az al-Kaida számára, hogy megszilárdítsa bázisát a Pakisztánnal határos országban, és búvóhelyet nyújtson a dzsihádisták számára.

Élet bin Laden után

Jóllehet az Egyesült Államok nagy erőfeszítéseket tesz a terrorszervezet rejtőzködő vezetőjének elfogása érdekében, az al-Kaida erején és működésén, éppen a szervezet decentralizáltságának köszönhetően, alapvetően nem sokat változtatna Osama bin Laden kézre kerítése. Bin Laden egy szimbolikus figura, akiről jelen pillanatban nem lehet biztosan tudni, hogy él-e, de halála esetén is 24 órán belül helyettesítenék.




Menedzsmentváltás az al-Kaida élén 4

Menedzsmentváltás az al-Kaida élén 4
Menedzsmentváltás az al-Kaida élén 3



„A terrorhálózat első emberének megölése valójában nem sokat változtatna a nemzetközi terrorizmus intenzitásán, a ránk leselkedő terrorveszély természetével kapcsolatban ugyanis alapvető félreértés van – véli MJ Gohel, az Asia-Pacific Foundation elemzője. – Itt nem egyetlen szervezetről, egyetlen vezetésről és kontrollált felépítettségről van szó, hanem ideológiáról, mely emberek és szervezetek sokaságát kerítette hatalmába, és az ideológiákat nagyon nehéz legyőzni.”

Az amerikai társadalom számára az ellenséget megtestesítő vezető halála ezenkívül valószínűleg jócskán megnehezítené az amerikai politkusok számára, hogy hazai támogatást nyerjenek a „terror elleni háború” további folytatására. A helyzetet nehezíti, hogy jelenleg azt sem lehet pontosan tudni, hogy az al-Kaida első emberei az afganisztáni-pakisztáni, vagy az iraki határon bujkálnak-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik