Nagyvilág

Délibábos béke a Közel-Keleten

Legkorábban három-öt év múlva születhet meg a békemegállapodás Izrael és a palesztinok között – nyilatkozta Ehud Barak izraeli védelmi miniszter.

A Jediót Ahronót című izraeli lap értesülése szerint Barak magánbeszélgetésekben azt hangoztatta, délibábos elképzelés, hogy valamikor a közeljövőben megszületik a békemegállapodás a palesztinokkal. A volt izraeli kormányfő közölte: Izrael addig nem vonul ki Ciszjordániából, amíg nem talál megoldást a palesztin rakétatámadások jelentette problémára: ez pedig „bele fog telni három-öt évbe”.

A miniszter nem hagyja jóvá a Ciszjordániában felállított izraeli útakadályok eltávolítását, noha Ehud Olmert kormányfő a héten kijelentette, hogy felszámolják a mintegy száz ellenőrzőpont egy részét. Barak szerint ezzel izraeli civileket sodornának veszélybe. A palesztinok ugyanis rendszeresen követnek el rakétatámadásokat Izrael ellen a Gázai övezetből. Ciszjordániából sűrűn lakott izraeli területeket, sőt az ország egyetlen nemzetközi repülőterét is elérnék a rakéták.

Az Olmert–Abbász-találkozók önmagukban nem vezetnek el a békemegállapodáshoz: a döntő az, hogy a palesztin elnöknek és Szalám Fajjád palesztin miniszterelnöknek mi mindent sikerül átültetniük a gyakorlatba Ciszjordániában – mondta.

Az elmúlt hónapokban felélénkült a közel-keleti béke megteremtését célzó diplomáciai tevékenység. Ehud Olmert izraeli miniszterelnök többször is tárgyalt Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, és elrendelte Izraelben bebörtönzött palesztin rabok elengedését, valamint palesztin adókból befolyt, eddig befagyasztott pénzösszegek felszabadítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik