Nagyvilág

Bocsánatot kért, de mégis lemond a japán védelmi miniszter

Lemond hivataláról Kjuma Fumio japán védelmi miniszter, aki a Japán elleni atomtámadások "elkerülhetetlenségéről" tett kijelentésével országos felháborodást váltott ki. Abe Sindzo, japán kormányfő elfogadta a lemondását.

A védelmi miniszter a szenátusi választások előtt kevesebb mint egy hónappal keltett politikai vihart kijelentésével. A múlt szombaton egy vidéki egyetemen kifejtette: elkerülhetetlen volt az hogy, az Egyesült Államok a második világháború végén ledobta az atombombát Hirosimára és Nagaszakira, mivel az volt a célja, hogy megakadályozza a Szovjetunió hadba lépését Japán ellen.


Hozzátette: sokat gondolkodott azon, hogy szükséges volt-e az Egyesült Államok részéről akkor bevetni az atombombát, amikor világos volt, hogy megnyerik a háborút. “Ha az akkori nemzetközi helyzetre, a háborút követő megszállásra, és más körülményekre gondolunk, akkor egy ilyen megoldás (a bombázás) is lehetséges” – mondta Kjuma Fumio.


Megrótták és elnézést kért


Szavai nagy felháborodást keltettek a hirosimai és nagaszaki atomtámadás túlélői körében, egyes ellenzéki parlamenti képviselők pedig egyenesen a miniszter lemondását követelték, mert szavait úgy értelmezték, hogy a politikus igazolni kívánta a tömegpusztító fegyverek bevetését hazája ellen.


Kjuma már vasárnap bocsánatot kért meggondolatlan szavaiért, ezt követően hétfőn Abe Sindzo kormányfő felszólította őt és minisztertársait: a jövőben tartózkodjanak “félreértésre alkalmat adó megjegyzésektől”. Akkor azonban még mindig a miniszter, mind a kormányfői hivatal úgy nyilatkozott, hogy Kjuma a kabinet tagja marad.


Mégsem marad a posztján


Kjuma Fumio azonban kedden maga jelentette be újságírók távozását a tárca éléről, Abe Sindzo japán kormányfő pedig elfogadta a védelmi minisztere lemondását. “Közöltem a miniszterelnökkel, hogy vállalom a felelősséget és lemondok. A miniszterelnök azt mondta, ez szégyen, de elfogadta” – jelentette ki Kjuma.


Kjuma Fumio utóda sajtójelentések szerint az eddigi nemzetbiztonsági tanácsadó lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik