Nagyvilág

Meghökkentő ajánlatot tett Gordon Brown

Váratlanul koalíciót ajánlott az ellenzéki brit Liberális Demokrata Pártnak (LDP) Gordon Brown brit pénzügyminiszter, aki jövő szerdán átveszi a miniszterelnöki posztot. Brown állítólag a Munkáspárt belső ellenzékének befolyását próbálja csökkenteni a lépéssel.

Erőviszonyok a brit parlamentben:

Alsóház:

Munkáspárt: 356
Konzervatív Párt: 198
Liberális Demokraták: 62

Felsőház:

Munkáspárt: 211
Konzervatív Párt: 205
Liberális Demokraták: 77


Meghökkentő ajánlatot tett Gordon Brown 1

Meghökkentő ajánlatot tett Gordon Brown 2

A modern brit politikatörténetben szinte példátlan javaslatot, amelyről napok óta keringenek találgatások a brit sajtóban, Lord Paddy Ashdown, az LDP volt vezére erősítette meg hivatalosan csütörtökön, felfedve a BBC-nek, hogy Brown miniszteri tisztséget ajánlott fel neki jövendő kabinetjében. A BBC úgy tudja, hogy az északír-ügyi tárcáról lenne szó.


Az LDP kemény ellenzéke a tíz éve hatalmon lévő baloldali brit Munkáspártnak, és a kormányzati együttműködés gondolata komoly formában és hivatalosan most merült fel először. A lépéssel Gordon Brown nem lett volna kénytelen, a Munkáspártnak ugyanis kényelmes többsége van a brit parlamentben.


Rossznéven vették


Lord Ashdown, aki – miután távozott a liberálisok éléről – 2005-ig a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottja volt, csütörtökön közölte, hogy az LDP-t nem lehet “kerti melléképület gyanánt” a kormányhoz csatolni, és akkor sem fogadná el az ajánlatot, ha azt a párt jelenlegi alsóházi vezére, Sir Menzies Campbell jóváhagyná.


Ez utóbbiról azonban egyértelmű hírek szerint szó sincs; Sir Menzies csütörtöki értesülések szerint rendkívül rossznéven vette a kezdeményezést, amelyet saját pártbeli pozíciójának aláásására, az LDP egységének megbontására tett kísérletként értékel. A liberális vezető a legnagyobb brit baloldali napilapnak, a The Guardiannek ki is jelentette az újság csütörtöki idézete szerint, hogy a Liberális Demokrata Párt nem csatlakozik Gordon Brown kormányához.


Taktikai lépés volt?


Tony Blair brit miniszterelnök, aki június 27-én adja át a kormányfői posztot Brownnak, csütörtökön megtartotta utolsó kabinetülését, amelyen jelen volt Peter Hain, az északír-ügyi tárca jelenlegi vezetője.


Hain a sarkalatos kérdésekben, mint amilyen a gazdagok nagyobb adóztatásának ügye, a kormányzó Munkáspárt belső ellenzékének kormányon belüli szószólója. Londoni kommentárok szerint felmerül a kérdés, hogy Brown nem ennek a pártirányzatnak a kormányzati befolyását próbálja-e csökkenteni azzal, hogy Peter Hain posztját látványosan felajánlotta egy másik párt prominens képviselőjének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik