Nagyvilág

Izrael légi csapásokat mért a Gázai övezetre

Izrael légitámadásokat intézett szerdán gázai övezetbeli palesztin rakétaindító állások ellen, miután a nap folyamán korábban palesztin fegyveresek legalább egy házilagos rakétát lőttek ki Dél-Izraelre – közölte az izraeli hadsereg.

A rakéta kilövését az Iszlám Dzsihád radikális szervezet vállalta magára. A légi csapásokban nem sérült meg senki. Ez az első alkalom, hogy az izraeli légierő gázai célpontot támad, amióta a Hamász iszlamista mozgalom a múlt héten átvette a teljes ellenőrzést az övezet fölött.

Korábban, szerdára virradóra összecsapások voltak az izraeli hadsereg és a palesztinok között Ciszjordániában és a Gázai övezetben, hat palesztin fegyveres halálát okozva. Négyen a Gázai övezetet Izraellel összekötő Kiszufim átjáró környékén, ketten pedig a ciszjordániai Dzsenín közelében vesztették életüket.

Elemzők szerint Ciszjordániában gyenge ahhoz a Hamasz, hogy a Gázai övezethez hasonlóan ott is nyílt, frontális támadást indítson a Fatah ellen, a helyzet azonban megváltozhat, részint a Hamaszhoz befolyó iráni pénzek hatására, részint pedig a Fatah egyre éleződő belső ellentétei folytán.

Nehéz azonban tényszerűen felmérni a Hamasz ciszjordániai katonai erejét. Egyes izraeli elemzők szerint alig néhány tucat fegyveresből áll, s azok is csak széttagoltan, kis csoportokban képesek tevékenykedni. Ezek az elemzők azzal magyarázzák feltevésüket, hogy az izraeli hadsereg évek óta tartó, rendszeres ciszjordániai tisztogatásai szétzúzták az iszlamista szélsőségesek csoportjait. Az Abbászhoz hű biztonsági szolgálatok vezetői azonban óvatosabbak a Hamasz ciszjordániai katonai lehetőségeinek megítélésében.

Arra figyelmeztetnek, hogy az iszlamista szervezet százakat szervezett be alvó sejtekbe, s ellátta őket fegyverrel és egyenruhával. Az alvó sejtek egyelőre rejtegetik fegyvereiket és uniformisaikat, de csak jeladásra várnak, hogy akcióba lépjenek. A Hamasz egyik katonai vezetője egyenesen azt állította, hogy csupán Hebronban és Nábluszban négyezer fegyverese van a szervezetnek ilyen alvó sejtekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik