Nagyvilág

Várhatóan lesz új kormánya Szerbiának

Vojislav Kostunica kijelölt szerb miniszterelnök kedden délután elmondta programbeszédét a belgrádi parlamentben, így várhatóan éjfélig, az alkotmány megszabta határidőig létrejön Szerbia új kormánya.

Koszovó örökre Szerbia szerves, elszakíthatatlan része marad – közölte a valóságra fittyet hányva a régi-új kormányfő, aki pénteken, az utolsó előtti pillanatban kapta meg fő riválisától, Boris Tadic államelnöktől a kormányalakítási megbízást. Hozzátette még, hogy – alaposan felduzzasztott, 25 tagú – kormányának éppen ezért lesz kizárólag Koszovóért felelős minisztere, akinek a feladatkörét nem részletezte.

Kostunica megfogadta: Szerbia minden elkövet azért, hogy a legrövidebb időn belül sikeresen befejezze együttműködését a balkáni háborúk bűnöseinek megbüntetésére létrejött hágai Nemzetközi Törvényszékkel, amelynek főügyésze, Carla Del Ponte szinte megszámlálhatatlanul sok alkalommal vádolta – az évek óta Kostunica által kormányzott – Szerbiát az együttműködési készség hiányával.

Az újabb Kostunica-kormány – a programja fölötti vitát beszámítva – kedden késő éjjel jöhet létre, a 250 tagú szerb parlament nem igazán meggyőző többséget mutató szavazataival. Bár további működésében az előzetes nyilatkozatok szerint nagyobb többségre számíthat, leendő támogatói többsége sem adja voksát ahhoz, hogy létrejöjjön.

A délvidéki magyarságot a belgrádi parlamentben képviselő egyetlen magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség például azért nem, mert a Kostunica vezette kormány programjában nem esik szó a nemzeti kisebbségek jogainak védelméről, életkörülményeik javításáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik