Nagyvilág

Cheney a Közel-Keletre utazik

Az amerikai külügyminiszter után az alelnök is a Közel-Keletre utazik; Dick Cheney kedden indul egyhetes körútra, hogy mérsékelt arab vezetőkkel találkozzon.

Cheney célja az, hogy megnyerje a mérsékelt arab politikai erők támogatását a stabilitás helyreállításához Irakban – közölte az NPR közszolgálati rádió. Az alelnök egyebek között védelmébe fogja venni a szunnita kisebbség pártját.

Cheney közvetlenül azután tesz látogatást a térségben, hogy a több közel-keleti viszályról tárgyaló Condoleezza Rice külügyminiszter is a régióban járt; az alelnök azonban elsősorban az iraki helyzet megoldására, a következő lehetséges lépésekre fogja figyelmét összpontosítani – közölték washingtoni kormányforrások.

Az amerikai alelnök első állomása Abu-Dzabi, az Egyesült Arab Emírségek fővárosa lesz, majd ellátogat Szaúd-Arábiába, Egyiptomba és Jordániába. A tervek szerint látogatást tesz a Perzsa-öbölben állomásozó amerikai csapásmérő erőknél, a John C. Stennis repülőgép-hordozón is.

A washingtoni adminisztráció egy névtelenséget kérő vezető beosztású tisztviselője szerint George Bush elnök azért kérte meg Cheney-t az utazásra, mert mind a négy arab állam vezetőivel szoros kapcsolatokat ápol.

Egyes Közel-Kelet-szakértők szerint Cheney elsősorban azért utazik a térségbe, hogy tisztázzon bizonyos félreértéseket, amelyek Condoleezza Rice néhány többértelmű nyilatkozata után esetleg kialakulhattak.

David Mack volt diplomata, egykori külügyi államtitkár-helyettes, arab-szakértő utalt rá: nem világos, hogy Rice az amerikai elnök nevében beszélt-e, amikor közölte, tárgyalásokat fog kezdeményezni Szíriával és részt vesz egy olyan tanácskozáson, amelyre iráni küldötteket is meghívnak.

A jelenleg a neves New York-i Közel-Kelet Intézetet vezető szakértő szerint Cheney útja során ki fog derülni, hogy Bush elnök milyen üzenetet kíván megerősíteni, és Rice valóban az ő álláspontját képviselte-e a térségben.

Dick Cheney még abban az időben került szoros ismeretségbe a közel-keleti térség vezetőivel, amikor az idősebb George Bush elnök kormányában védelmi miniszter volt. Cheney a Halliburton nevű amerikai olajvállalat vezérigazgatójaként is külön gondossággal ápolta arab kapcsolatait; a sok helyi érdekeltséggel rendelkező cége egyre több tevékenységét az emírségekbeli Dubaiba helyezi ki Houstonból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik