Nagyvilág

Százból egy muzulmán szavazott Sarkozyre

A szocialista Royal szavazótábora inkább fiatal, diplomás és városlakó. Nicolas Sarkozyt pedig a hatvan éven felüliek, a vidéken és a magasabb jövedelmű háztartásban élők kedvelik jobban. Elemzők szerint az első forduló legnagyobb vesztese a szélsőjobboldali Le Pen.

Ketten maradtak

A végleges eredmények szerint Nicolas Sarkozy, a kormányon lévő jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) elnökjelöltje a szavazatok 31,18 százalékát kapta az elnökválasztás vasárnap megtartott első fordulójában, míg fő vetélytársa, a szocialista Ségolene Royal 25,87 százalékhoz jutott. Francois Bayrou, az Unió a Francia Demokráciáért (UDF) politikusa 18,57 százalékot kapott.A következő fordulóba, melyet május 6-án tartanak, az első két helyezett Nicolas Sarkozy és szocialista vetélytársa, Ségolene Royal jutott tovább

A második helyen végző szocialista jelöltre, Ségolene Royalra szavazott a franciaországi muzulmánok 64 százaléka, míg az első fordulóban legjobb eredményt elért Nicolas Sarkozy konzervatív politikusra mindössze egy százalékuk adta a voksát – derül ki egy hétfőn ismertetett felmérésből, mely a szavazófülkékből távozók megkérdezésével készült. A jobboldali jelölt népszerűtlensége leginkább arra vezethető vissza, hogy Sarkozy a bevándorlás feltételeinek szigorítása mellett a nemzeti identitás kérdését tette kampánya központi témájává, amivel szavazókat hódíthatott el a szélsőjobboldali Nemzeti Fronttól.

A vasárnapi első fordulóban harmadik helyen végző centrista jelölt, Francois Bayrou 19 százalékos támogatottságot ért el a muzulmán vallású lakosság körében.

Először lehet női államfője Franciaországnak Ségolene Royal személyében, s ezért az első forduló egyik nagy kérdése volt, hogy ennek tudatában a francia nők vajon tömegesen szavaznak-e majd a szocialista jelöltre. A felmérés alapján úgy tűnik, hogy Sarkozy 31 százalékkal elhódította a női szavazókat Royal elől, aki csak 27 százalékukat tudta meggyőzni. A férfiak 28 százaléka szavazott a konzervatív jelöltre és 24 százaléka baloldali riválisára. A szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen viszont csak a nők 8 százalékának tetszett, s 15 százalékot kapott az erősebb nemtől.

A munkásosztály kitartó

A felmérésekből az derül ki, hogy a foglakoztatás az, mely igen jelentős mértékben meghatározza, hogy kire szavaznak a francia választók: az öt évvel ezelőtti eredményekhez képest elvesztett egymillió szavazat ellenére a munkásrétegek körében továbbra is Le Pen a legnépszerűbb 25 százalékkal, őt követi Royal 20, illetve Sarkozy 19 százalékkal.


Százból egy muzulmán szavazott Sarkozyre 1

Kakasviadal a kölni karneválon (MTI/EPA)



A gazdák és a kereskedők azonban már szívesebben szavaztak Sarkozyre, háromszor annyian, mint Royalra. A szocialista jelöltet a felsővezetők kedvelik a leginkább, 30 százalékuk szavazott rá, 28 százalékuk pedig Sarkozyre és csak 4 százalékuk Le Penre. A diákoknál, a köztisztviselőknél és a munkanélkülieknél viszont Royal tíz ponttal előzi meg Sarkozyt. Összességében a szocialista szavazótábor inkább fiatal, diplomás és városlakó. Nicolas Sarkozyt pedig a hatvan éven felettiek, a vidéken és a magasabb jövedelmű háztartásban élők kedvelik jobban.

Átpártoltak Le Pen szavazói

A francia lapok egyébként komoly figyelmet szentelnek a jobboldali szavazatok átrendeződésének. A sajtóban megszólaló elemzők egyetértenek abban, hogy sikeresnek bizonyult Nicolas Sarkozy konzervatív jelölt stratégiája: Le Pen témáit átvéve a bevándorlással összekapcsolt nemzeti identitás kérdésétől a biztonságpolitikáig elérte, hogy a Nemzeti Front (FN) szavazótáborának jelentős része már az első fordulóban rá adja a voksát. Ez a számokban is megmutatkozik: Nemcsak az öt évvel ezelőtti 4,8 millió szavazóval 16,8 százalékos rekordteljesítményt nem érte el idén a szélsőjobboldal, de a 1995-ös 15 százalékot sem sikerült megközelítenie, a szavazatok 10,44 százalékát szerezte meg.


Százból egy muzulmán szavazott Sarkozyre 2

Van oka a csalódottságra Le Pennek (MTI/EPA)



“Azt hittem, a franciák elégedetlenek azzal a ténnyel, hogy hétmillió szegény munkavállaló van az országban, hogy a kereskedelmi egyenlegünk deficites, hogy több mint 2500 milliárd eurónyi adósságunk van. Nos, tévedtem. A franciák nagyon boldogok. Ezt bizonyítja, hogy éppen újraválasztották azokat a pártokat, amelyek eddig is hatalmon voltak, s amelyek felelősek Franciaország helyzetéért” – ironizált az eredmény bejelentését követően a veszteni nem tudó Le Pen.

A választási eredmény elemzők szerint felgyorsíthatja Le Pen visszavonulását, aki nemrégiben még azt mondta, hogy újra jelölteti magát a szélsőjobboldali formáció elnökének a 2007 végére tervezett pártkongresszuson. Legesélyesebb utódjaként a lányát emlegetik a pártelnöki pozícióra. De előtte még a nagy kérdés, hogy hagyományos május 1-beszédében vajon felszólítja-e Le Pen választóit Sarkozy támogatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik