Nagyvilág

Újabb merényleteket lehetnek Algériában

Újabb algíri merényletek veszélyére figyelmeztette állampolgárait szombaton internetes honlapján az Egyesült Államok algériai nagykövetsége, különös tekintettel a belvárosra.

“Meg nem erősített információk szerint, elképzelhető, hogy merényleteket követnek el április 14-én olyan helyszíneken, amelyek között lehet a belvárosi főposta és a közszolgálati televízió székháza, a Mártírok körútján” – olvasható a közleményben.

Két pokolgépes támadást hajtottak végre szerdán Algírban, egyet a kormánypalota ellen, amely a főposta mellet van, egyet pedig egy peremkerületi rendőrőrs ellen. A 33 ember életét kioltó és 222-nek sérülést okozó öngyilkos merényletekért az Iszlám Magreb al-Kaidája nevű, nemrég alakult szervezet vállalta a felelősséget. Ez alig néhány hónappal ezelőtt váltotta fel az Ima és Harc Szalafista Csoportját (GSPC), amely eladdig Algéria legjelentősebb terrorcsoportjaként volt ismert.

Oszama bin Laden al-Kaida-vezér januári felhívásának az volt a célja, hogy aktivizálja az al-Kaidát a Magreb országaiban. A szervezet egyúttal merényletekre készült Európa azon országaiban is, ahol több millió, a Magreb-államokból érkezett bevándorló él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik