Nagyvilág

Sátoros állóháborúra készülnek a kijevi tüntetők

Mind Viktor Juscsenko Nyugat-barát ukrán elnök, mind Viktor Janukovics oroszbarát kormányfő hívei sátrakat állítottak szerda reggelre virradóan az ukrán városközpontban, hogy az ukrán belpolitikai válság újabb politikai ütközetét meghívják. A két tábor esetleges összecsapásainak megakadályozására jelentős rendőri erőket állítottak készenlétbe.

A kormány és a parlamenti oroszbarát többség híveinek mintegy 70 sátorból álló sátortábora fennmaradt Kijev központjában, s a kormány hívei fogadkoznak, hogy kitartanak a központi Majdan téren mindaddig, amíg Juscsenko vissza nem vonja a parlament feloszlatására vonatkozó rendeletét. A kormány hívei nagyszabású tüntetésre készülnek az államfő ellen, máris több ezren gyűltek össze a kijelölt gyülekezőhelyen, a parlament épülete előtt.

A sátoros tüntetés egy ukrán jelenség, innen terjedt el ez a fajta demonstrációs forma két és fél évvel azután, hogy a narancsos forradalomban szimbólummá vált a sátor. A napokban viszont már megjelentek az ellentábor kék sátrai, pont azon a téren, ahol annak idején több száz narancsszínű sátor állt.

Jelentős rendőri erők állnak készenlétben, hogy elejét vegyék a két tábor esetleges összecsapásainak Az államfői rendelettel feloszlatott legfelsőbb tanács (parlament) – nem ismerve el az elnöki rendelet alkotmányosságát – azt tervezi, hogy szerdán is ülésezik, mintha az elnöki rendelet nem is létezne.

Juscsenko Mi Ukrajnánk pártjának elnöksége is összeül a nap folyamán, hogy akciótervet dolgozzon ki a politikai válság megoldására. Juscsenko hétfőn feloszlatta a Janukovics kormányfőt támogató erők által uralt legfelsőbb tanácsot, és előrehozott parlamenti választásokat írt ki május 27-re, mivel az előző héten az őt támogató képviselők közül tizenegyen átültek a kormánykoalíciót támogató erők padsoraiba. A kormány és a parlament alkotmányellenesnek minősítette az elnöki rendeletet, és az alkotmánybírósághoz fordult panaszával. Viktor Janukovics előrehozott elnökválasztással fenyegette meg az államfőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik