Nagyvilág

Továbbra sem enged a német kormány a túszejtőknek

A berlini kormány továbbra sem teljesíti a két német állampolgárt fogva tartó, iraki terrorista csoport követeléseit - közölte kedden a külügyminisztérium szóvivője.

A szóvivő annak kapcsán nyilatkozott, hogy az Igazságosság nyilai elnevezésű, kevéssé ismert csoport az internetre a nap folyamán feltett videofelvételen közölte, hogy a német – és az osztrák – kormány újabb tíz napot kap az Afganisztánban állomásozó csapatainak kivonására, vagy megölik a két túszt. Legutóbb, március 10-én ugyancsak tíznapos határidőről beszéltek a terroristák, de annak letelte után nem jelentkeztek.

Az iszlamista csoport február 6-án rabolta el Bagdadban a 61 éves Hannelore Marianne Krausét és 20 éves fiát. A nő egy iraki orvoshoz ment férjhez és már több évtizede él Bagdadban, ahol az osztrák kereskedelmi kamarában dolgozott.


Megfigyelők szerint a túszejtők ezért zsarolják Ausztriát is, noha Bécs – Berlinnel ellentétben – mindössze fél tucat katonával van jelen Afganisztánban. Németország ezzel szemben több mint háromezer katonát állomásoztat Afganisztán északi részén, a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) kötelékében.

A német kormány az előző zsarolási kísérlet idején is hangsúlyozta, hogy nem enged a terroristáknak, s a leghatározottabban elvetette a csapatkivonásra vonatkozó követelést.

A külügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy a válságstáb folyamatosan ülésezik, s minden tőle telhetőt megtesz a foglyok szabadon bocsátásnak elérése érdekében. Német biztonsági szakértők az ismételt üzenetből, illetve az újabb zsarolásból arra következtetnek, hogy a terroristák váltságdíjat remélnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik