Nagyvilág

Kaszinóstop Kazahsztánban

Bezárták a kazah hatóságok a közép-ázsiai ország gazdasági központjának számító Almati összes kaszinóját és játéktermét – jelentették be kedden adóhivatali és belügyi tisztviselők.

A kazah parlament idén januárban törvényben tiltotta be a szerencsejátékok szervezését az ország nagyvárosaiban, a jogszabálynak március 31-ig kellett érvényt szerezni. A szerencsejátékokat ezentúl csak két kis üdülővárosban, az Almati melletti Kapcsagajban és a főváros, Asztana környékén fekvő Szucsinszkban engedélyezik.

Almatinak mind a 26 kaszinóját és játéktermét bezárták, s megkezdték a felszerelési tárgyak lebontását. Kazahsztánban eddig összesen 126 kaszinó és mintegy kétezer játékterem ajtajára került lakat.

Almatiban és az egykori szovjet tagköztársaságok más városaiban a múlt század kilencvenes éveiben gombamód szaporodtak a kaszinók, amelyek közül azonban sokakat – a játéktermek tömeges megjelenésének bírálói szerint – pénzmosásra használtak tulajdonosaik.

Az almati kaszinótulajdonosok egy részre most a külföldre, például a kirgizisztáni Biskekbe települést tervezik, mások azt mondják, hogy étteremmé vagy éjszaki mulatóvá alakítják át intézményüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik