Nagyvilág

Olmert kezdeményezése megosztja Izraelt és Washingtont

Izrael és a palesztinok hűvösen, Washington viszont pozitívan értékelte hétfőn Ehud Olmert izraeli miniszterelnök kezdeményezését egy regionális békekonferencia összehívására a közel-keleti válság megoldásának céljával.

Izraelben mind a jobboldali, mind a baloldali politikusok hűvösen fogadták a kormányfő vasárnap felvetett ötletét egy szaúdi vezetésű, mérsékelt arab országokat tömörítő regionális találkozóra. “Ahelyett, hogy üres szavak mögé bújna, Olmertnek nyíltan szembe kellene nézni a nehézségekkel és tárgyalást kellene kezdenie arab szomszédainkkal” – vélekedett Joszi Bejlin, a baloldali Merec izraeli párt egyik képviselője.

Zvi Hendel, a szélsőjobboldali Nemzeti Unió egyik tagja szerint a miniszterelnök kijelentései “teljesen elrugaszkodottak a valóságtól”, és az “önámítás” helyett inkább “a terrorizmus felszámolását kellene elrendelnie”.

Ziád Abu Amr palesztin külügyminiszter Párizsban a kezdeményezéssel kapcsolatban kijelentette: “a palesztinok nem érzik úgy, hogy Izrael partner lenne a békéhez”.


Musztafa al-Bargúti palesztin tájékoztatási miniszter és kormányzati szóvivő véleménye szerint Olmert ezzel a javaslatával “ki akar térni a közvetlenül a palesztinokkal kötendő béke elől”. “Nemzetközi konferencia helyett regionális találkozóra törekszik, átfogó rendezés helyett pedig csupán részleges és átmeneti megoldásokat akar” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok ugyanakkor örömmel fogadta Olmert kezdeményezését. Sean McCormack washingtoni külügyi szóvivő szerint pozitív ötlet, hogy az izraeliek és az arabok közösen megvitassák a megbékélést elősegítő javaslatokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik