Nagyvilág

Folytatódtak az iszlamista összecsapások Pakisztánban

Már legkevesebb 106 ember életét vesztette az üzbég és helyi iszlamisták között napok óta tartó összecsapásokban Pakisztán törzsi területein, Vazirisztán tartomány déli részén.

A hétfő óta tartó összecsapások továbbra is a dél-vazirisztáni régió központjának számító Vana város környékén folynak, az áldozatok többsége üzbég harcos. Szerdán a pakisztáni hadsereg is beavatkozott a harcokba, a katonáknak eddig nincsenek veszteségeik.

Több száz Afganisztánból elmenekült külföldi fegyveres, legtöbbjük üzbég, csecsen és arab bujkál a pakisztáni Vazirisztán tartományban és más, törzsi fennhatóság alatt álló pakisztáni területen, amióta az Egyesült Államok vezette szövetséges erők Afganisztánban 2001 végén legyőzték a tálibokat.


Jóllehet Vazirisztán déli részén az iszlamista fegyveresek eddig menedékre leltek, a napok óta tartó összetűzések azt jelzik, hogy a helyi pastu lakosok egyre inkább a külföldi harcosok ellen fordulnak. A térségben tartózkodó mintegy 1200 üzbég a Tahir Jaldas vezette Üzbegisztáni Iszlám Mozgalom tagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik