Nagyvilág

Vietnamban tárgyal Medgyessy Péter

A magyar-vietnami gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt Medgyessy Péter utazó nagykövet Hanoiban Nguyen Tan Dung vietnami kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t a Miniszterelnöki Hivatal.

A hétfői találkozón a vietnami tervezési és beruházási miniszter, valamint az ipari miniszter első helyettese is részt vett. Medgyessy Péter hangsúlyozta, hogy a két ország közötti jó politikai kapcsolatrendszert eredményesebben kellene felhasználni a tudásalapú iparágak fejlesztésében, s ennek jegyében több együttműködési lehetőséget is felvetett vietnami partnerei számára. Kiemelte, hogy Magyarország ideális logisztikai és elosztó központ lehet az Európai Unió és a Balkán piacaira bejutni szándékozó vietnami cégek és vállalkozások számára.

Az utazó nagykövet rámutatott, hogy a mezőgazdasági együttműködésben számos potenciális lehetőségeket rejthet a magyar termelési kultúra, a technológia átadása és a közös kutatások folytatása. Emellett megemlítette víztisztító berendezések, illetve adatbiztonsági szoftverek transzferének lehetőségét is.

A volt miniszterelnök ezen kívül felhívta vietnami partnereinek figyelmét, hogy az egészségügyi együttműködés területén a hagyományos termékek kereskedelmén kívül ma már nagy perspektíva van egész rendszerek, például a nővérképzés transzferében. Kiemelt fontosságúnak nevezte ezenkívül a további együttműködés fejlesztését az oktatás területén.

Medgyessy Péter közös vietnami-magyar üzleti tanács létrehozásának lehetőségét is felvetette annak érdekében, hogy a két ország vállalatai jobban megismerhessék egymást. Az utazó nagykövet hivatalos vietnami látogatásának következő állomása szerdán Ho Si Minh-város lesz, ahol ünnepélyesen felavatja a magyar érdekeltségű HAKI haltápgyártó telepet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik