Nagyvilág

Lázadt az angol Munkáspárt a Trident miatt

A tíz éve kormányzó brit Munkáspárt alsóházi frakciójának eddigi legnagyobb arányú lázadása közepette fogadtatta el a brit kormány szerda este a parlamenttel a Trident atomütőerő rendkívüli költségekkel járó, hosszú távra szóló felújítási programját.

A kormány mintegy 20 milliárd fontot (7800 milliárd forintot) szán a tengeralattjárókra telepített önálló brit nukleáris elrettentő kapacitás korszerűsítésére. A Labour padsoraiban igen népszerűtlen terv alapján 2020-ig négy új Trident osztályú tengeralattjárót kapna a királyi haditengerészet, és az általuk hordozott atomtöltetek élettartamát is meghosszabbítanák.

A hatórás vitát követő szerda esti voksoláson először azt az ellenindítványt szavazták le, amely a jövő évtized közepéig halasztotta volna a döntést, majd a második menetben megszavazták a kormány hivatalos beterjesztését a flotta felújításáról.

A számokat tekintve a kormány mindkét szavazást kényelmes többséggel megnyerte, az alsóházi párterőviszonyok ismeretében azonban egyértelmű, hogy ehhez a tervezetet támogató ellenzéki konzervatívok voksaira is szükség volt, mert nyolcvannál több munkáspárti képviselő szavazott a kormány ellen, miközben a Labour alsóházi többsége az összes többi parlamenti párt együttes frakciólétszámával szemben 66.

A liberális demokraták és a Skót Nemzeti Párt képviselői a tervezet ellen szavaztak.

Az iraki háború előtti alsóházi voksolásokat is hatalmas munkáspárti lázadások kísérték, azonban – jóllehet akkor 120-130 Labour-képviselő is szembefordult a brit részvételhez törvényhozási hozzájárulást kérő kormányzati indítvánnyal – a Munkáspárt akkori többsége még meghaladta a 160-at.

A jelenlegi, négy Trident tengeralattjáróból álló brit atomflotta első egységét 1992-ben bocsátották vízre, és a kötelék élettartama 2022-ig szól. A korszerűsítési döntést azonban a kormány érvelése szerint már most meg kell hozni, mivel az új típusú hajók tervezése és megépítése másfél évtizedet is igénybe vehet.

A Tridentek egyenként 16 rakétát hordozhatnak; ezek mindegyike nyolc robbanófejjel szerelhető fel. A brit atom-tengeralattjárók folyamatosan járőröznek a világóceán mélyén, de a kormány soha nem fedi fel, hogy merre járnak.

A szerda esti szavazás idején a Kampány a nukleáris leszerelésért (CND) nevű fegyverkezésellenes szervezet több száz fős tüntetést tartott a londoni alsóház épületével szemben. A CND vezető aktivistája a BBC-nek azt mondta: a hidegháború 17 évvel ezelőtt véget ért, és a Nagy-Britanniát fenyegető jelenlegi veszélyekkel szemben az atomütőerő teljesen használhatatlan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik