Nagyvilág

Moszkva együtt tartja Szerbiát?

A szerbek reményeinek megfelelően Moszkva további tárgyalásokat kezdeményez Koszovó kapcsán, márpedig Oroszország jóváhagyása nélkül nem „megy át” az ENSZ Biztonsági Tanácsán a nemzetközi szervezet főmegbízottjának javaslata, mely gyakorlatilag függetlenséget ajánl Koszovónak.

Oroszország korainak tartja, hogy Martti Ahtisaari ENSZ-különmegbízott a Biztonsági Tanács elé terjessze a Koszovó jövőbeli jogállására vonatkozó tervezetét, egyúttal a konzultációk folytatását szorgalmazza a szerbek és a koszovói albánok között.

“A két fél kompromisszumon alapuló egyezsége nélkül ezek a javaslatok nem garantálhatnak stabil és tartós rendezést” – hangsúlyozta keddi közleményében Mihail Kaminyin, az orosz külügyminisztérium szóvivője, aki fontosnak nevezte az elfogulatlan egyeztetések folytatását, az ENSZ és a nemzetközi jogi elvek mozgásterének következetes kiszélesítését. A feleknek a végleges megoldást kell elérniük – hangoztatta a szóvivő.

Pontot tettek a tárgyalások végére

Bő egy évig tartottak a tárgyalások a szerbek és a koszovói albánok képviselői között Koszovó végleges státusáról. Szombaton megegyezés nélkül ért véget az utolsó bécsi tárgyalási forduló a szerb és a koszovói albán vezetők között az Ahtisaari-tervezetről, amely a függetlenség szó használata nélkül ugyan, de lerakja a dél-szerbiai tartomány függetlenségének alapjait, és Ahtisaari befejezettnek nyilvánította a tárgyalássorozatot. Megállapította: egyik félben sincs meg az akarat, hogy elmozduljon eddigi, homlokegyenest ellentétes álláspontjáról, így nem látja értelmét további tárgyalásoknak.

Ahtisaari korábban közölte, hogy helyettese még ezen a héten New Yorkba viszi a javaslatot, s számítása szerint április elején a Biztonsági Tanács elé kerül a dokumentum.

Szerb remények

A szerb vezetők kijelentették, hogy az Ahtisaari-terv elfogadhatatlan Szerbia számára, mert a teljes függetlenség előtt nyitná meg az utat Koszovó előtt, megsértve Szerbia területi integritását. Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök további tárgyalásokat szorgalmazott Koszovó jogállásáról, arra hivatkozva, hogy az Ahtisaari-terv az ENSZ alapokmányának “brutális megsértése”. Kijelentette, hogy Koszovó elragadása Szerbiától az ENSZ történetének legveszedelmesebb precedensét teremtené meg, hiszen hivatkozási alapot teremtene a határok átrajzolgatásához, és ezzel aláásná a nemzetközi rend alapjait.

Belgrád számít Moszkva támogatására, vagyis arra, hogy Oroszország vétót emel a BT-ben ha szerb érdekeket sértő határozattervezet megszavazásra kerül sor. Oroszország 1999-ben is ellenezte a NATO beavatkozását Koszovóban, és azóta is a szerb ortodox “testvérnemzet” ügyét pártfogolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik