Nagyvilág

Pozsony nem támogatja Koszovó önállóságát

Szlovákia Szerbia egyetértése nélkül semmiféle koszovói autonómiát nem támogathat – mondta a szlovák védelmi miniszter, miután megbeszélést folytatott szerb kollégájával, Zoran Stankoviccsal.

„Nem támogatható olyan folyamat, amely végső fejleményében oda vezetne, hogy valamilyen anyaországgal bíró nemzetiségi kisebbség egy további állam létrejöttére formáljon igényt” – idézte Kasickyt a TASR szlovák hírügynökség.


A szlovák tárcavezető hozzátette: az ENSZ felügyelete alatt álló dél-szerbiai tartomány statútumát megszabni hivatott tárgyalási folyamat még nem zárult le, és Szlovákia csak a tárgyalások végkifejletének ismeretében alakítja majd ki a hivatalos álláspontját – jelezte a miniszter.


Szerb panaszok

A szerb védelmi tárca Pozsonyban tárgyaló vezetője ismét hangsúlyozta, hogy Belgrád nem azonosult a koszovói rendezésben illetékes ENSZ-főmegbízott, Martti Ahtisaari rendezési tervével – amely nemzetközileg ellenőrzött önálló államiságot kínál a tartománynak -, mert a szerb fél álláspontja szerint a határok sérthetetlenségének elve a rendezés által semmiképpen sem sérülhet.


„Nagyra értékelem a Szlovák Köztársaság vezető képviselőinek megnyilatkozásait, miszerint a rákényszerített megoldás elfogadhatatlan, s hogy a probléma csak a felek egyetértésével rendezhető” – idézte a TASR.


Hazabeszélnek

Február elején a szlovák parlament EU-ügyekben illetékes bizottsága Ján Kubis külügyminiszter javaslata nyomán megszavazta, hogy Pozsony támogassa az Ahtisaari-tervet, majd a szlovák politikai pártok rendre visszatáncoltak, mondván, hogy egy ilyen megoldás elfogadhatatlan, mert a szlovákiai magyarok „autonómia-ábrándjaihoz teremtene precedenst.”


A pozsonyi törvényhozás mindegyik szlovák pártja ellenzi, hogy a koszovói albánok önálló államban éljenek. Ennél már csak az albánok kollektív jogainak felvetése riasztóbb – mondta februárban Eduard Kukan, a jelenleg ellenzéki padsorokban ülő volt szlovák külügyminiszter.

A szlovák szempontok hátterében az áll, hogy Pozsony következetesen tagadja a nemzeti kisebbségek kollektív jogainak intézményét, ezzel szemben hallani sem akar a szlovákiai magyarok és németek második világháború utáni jogfosztását a kollektív bűnösség elvei alapján törvényesítő Benes-dekrétumok hatálytalanításáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik