Nagyvilág

Koszovóért tüntettek Belgrádban

A szerb rendőrség becslése szerint negyvenezren gyűltek össze kedden Belgrád központjában, hogy tiltakozzanak a dél-szerbiai Koszovó függetlenné válása, Szerbia megcsonkítása ellen.

A tüntetést a koszovói szerb politikai és vallási vezetőkből alakult Szerb Nemzeti Tanács szervezte, s valamennyi nagyobb szerb parlamenti párt támogatta. Helyszínéül a belváros egyik sugárútján lévő amerikai nagykövetséget választották, hiszen Koszovó függetlenné válását az Egyesült Államok akarja. A tüntetők órákra megbénították egész Belgrád közlekedését.


A koszovói szerb intézményekben keddre munkaszünetet rendeltek el, és több mint száz autóbusz vitte a déli tartományból a tüntetőket Belgrádba, ahol nagy számban vonultak fel a helybéliek, és más szerb városok lakói is. A tömegből egyebek mellett “Szerb hadsereget Koszovóba!” és “Koszovó Szerbia!” feliratú transzparensek emelkedtek ki. Egy táblán a kínai államfő arcképe volt látható, s rajta cirill betűkkel a “Vétó!” felirat, amely arra utalt, hogy Koszovó sorsáról az ENSZ Biztonsági Tanácsának kell kimondania a végső szót, s szerb részről bíznak abban, hogy az állandó tag Kína vétót emel a tartomány elszakadása ellen. Sokan ugyanezt várják Szerbiában Oroszországtól is, amint azt Putyin orosz elnök egyenruhás képe, s a rajta is megjelent “Vétó!” felirat jelezte.

A tüntetést lelkes támogatásáról biztosította a nacionalista Szerb Radikális Párt, Vojislav Kostunica kormányfő Szerbiai Demokrata Pártja és a milosevici örökséget ápoló Szerb Szocialista Párt, amelyek mozgósítottak is rá. Boris Tadic államfő Demokrata Pártja ezt nem tette, s hivatalosan nem is képviseltette magát a gyűlésen, de vezetése úgy foglalt állást, hogy nem tilthatja meg a párt tagjainak a részvételt. A liberális demokraták ugyanakkor azt mondták, hogy a tüntetés a legrosszabb módja a koszovói szerbek érdekei védelmének.


A belgrádi amerikai nagykövetség ügyvivője egy órával a tüntetés kezdete előtt baráti beszélgetésen fogadta a fő szervezőket, s elmondta, hogy az Egyesült Államok támogatja a Koszovóban élő összes nép, köztük a szerbek békés és biztonságos jövőjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik