Nagyvilág

Tagadja ügynökmúltját a szlovák érsek

Írásos nyilatkozatban tagadta ügynökmúltját Ján Sokol, a szlovákiai római katolikus egyház pozsony–nagyszombati egyházmegyéjének érseke, akinek neve szerepel a kommunista államrendőrség, az StB mindenki számára szabadon hozzáférhető ügynökeinek listáján.

Az érsek állítólagos ügynökmúltja régóta ismert, kivált azóta, hogy a Nemzeti Emlékezet Hivatala (ÚPN) az egykori ügynökök névjegyzékét – törvényben előírt kötelességének megfelelően – a honlapján közzétette. Sokol két hónapja került ismét a figyelem középpontjába, amióta egy televíziós műsorban nosztalgikus szavakkal beszélt a második világháború alatt fennállt fasiszta szlovák bábállam népjóléti politikájáról és a háborús bűnökért kivégzett akkori elnök, a pap-politikus Jozef Tiso személyéről.

Sokol az ügynökvádak felmelegítése óta – betegségére hivatkozva – halogatta a reagálást. A csütörtöki szlovákiai lapok ismertetik nyilatkozatát, mely szerint soha senkivel nem állt volna szóba, akiben az StB emberét lehetett gyanítani. Szerinte a neki tulajdonított feljelentések nyilvánvalóan mástól származnak, s a terhelő feljelentésekben szereplő személyek nevét nem is hallotta.

A tizenhét éven át „ügynökbojtárként” jegyzett, majd röviddel az 1989-es rendszerváltás előtt ügynökké előlépett Sokol dokumentumairól az ÚPN levéltárának igazgatója, Bukovszky László az MTI-nek azt mondta, hogy aki az StB nyilvántartásában ügynöki minőségben volt bejegyezve, az a beszervezési szabályzat szerint tudatosan működött együtt az egykori állambiztonság szerveivel.


Bárdos Gyula, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) frakcióvezetője az ügy ismételt kirobbanásakor úgy vélekedett, hogy Sokol jobban tenné, ha önként távozna az érseki hivatal éléről.


Ján Sokol alig két év múlva lesz 75 éves. Az egyházi szokásjog szerint ekkor fel kell ajánlania lemondását, hogy a Szentszék fiatalabb főpapot állíthasson hivatala élére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik