Nagyvilág

Rendkívüli állapot Guineában

Rendkívüli állapotot és éjszakai kijárási tilalmat rendelt el hétfő éjjel a Guineai Köztársaság elnöke az ország egész területén, miután a szakszervezetek felújították általános sztrájkjukat.

Mint Lansana Conté elnök az állami rádióban és televízióban bejelentette, a rendkívüli intézkedések február 23-ig tartanak. A nyugat-afrikai országban ezt megelőzően három napon át súlyos zavargások voltak, s a rendfenntartó erőkkel lezajlott összecsapásokban 27-en meghaltak. A főbb szakszervezetek az államfőt lemondásra szólították fel, miután az megsértette a hatalommegosztásról korábban velük kötött megállapodást, és hétfőn újabb általános sztrájkot hirdettek.

A 72 éves Conté, aki 1984-ben államcsínnyel került az ország élére, a múlt hónapban egy 17 napos országos sztrájk nyomán beleegyezett, hogy új miniszterelnököt nevez ki. Az elnök tavaly áprilisban menesztette Cellou Diallo addigi miniszterelnököt, és helyébe azóta nem nevezett ki újat. A megállapodás része volt, hogy az új kormányfő nem lehet a jelenlegi kabinet tagja. Az államfő ennek ellenére péntek este miniszterelnökké nevezte ki Eugéne Camarát, a kormány egyik tagját, szoros hívét.

Guineában a rendkívüli állapot értelmében tilos nyilvános gyűléseket rendezni, a hadseregnek joga van az újságokat és a rádió-, illetve televízióadásokat cenzúrázni. Joga van ezenkívül a magán telefon-, fax- és e-mail forgalmat is ellenőrizni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik