Nagyvilág

Abbásszal is szakíthat Izrael

Az izraeli kormány még nem döntötte el, hogyan reagáljon a radikális Hamasz szervezet és a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah részvételével létrejött palesztin nemzeti egységkormány megalakulására, de fontolgatja, hogy Abbássszal is felfüggeszti a kapcsolatát.

„Csakúgy, mint a nemzetközi közösség, még tanulmányozzuk, mit tartalmaz, milyen alapokon nyugszik az új kormány megalakításáról kötött megállapodás” mondta Ehud Olmert vasárnap az izraeli kabinet ülésén. A kormányfő leszögezte: az új palesztin kormánynak teljesítenie kell a közel-keleti rendezésen fáradozó „kvartett” az Egyesült Államok, az Európai Unió, az ENSZ és Oroszország által megszabott követelményeket, vagyis el kell ismernie Izraelt, le kell mondania az erőszak alkalmazásáról, és el kell fogadnia a zsidó állammal korábban kötött egyezségeket.


Abbászt is likvidálhatják

Izraeli tisztségviselők hétfőn közölték: lehetséges, hogy a palesztin elnökkel és egyik legfontosabb tanácsadójával, Mohammed Dahlánnal is megszakítják a kapcsolatot a Hamasszal való kormányalakítás miatt, de hangsúlyozták, hogy ez az intézkedés csak ideiglenes lenne. (Dahlán részt vett a kormány megalakításáról szóló mekkai tárgyalásokon.) Az izraeli kabinet a tervek szerint hétfő délután határoz erről a kérdésről.

A Fatah és a Hamasz egyezsége értelmében az új palesztin kormány tiszteletben tartja a múltban kötött megállapodásokat, ám az egyezség okmánya nem tesz említést sem Izrael állam elismeréséről, sem pedig az erőszak feladásáról. A terveknek megfelelően február 19-én tartják meg az amerikai közvetítéssel egyeztetett izraeli–palesztin csúcstalálkozót közölte vasárnap egy magas rangú izraeli tisztségviselő.


Sok a bizonytalanság


Korábban olyan találgatások jelentek meg az izraeli médiában, hogy elmaradhat Olmert, Abbász és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter hármas találkozója, mivel a palesztin egységkormányt lehetővé tévő egyezség nem tesz eleget a kvartett által felállított követelményeknek.

Szaláh al-Bardavíl, a Hamasz parlamenti frakciójának vezetője hétfőn közölte: elképzelhető, hogy az egységkormány megalakításával megbízott Iszmáil Haníje miniszterelnök még a kvartett február 21-i tanácskozása előtt bejelenti új kormányát, de az is lehet, hogy erre még újabb négy hetet várni kell, mert a kormányfőhelyettes és a belügyminiszter személyében még nem tudtak megállapodni. Nem sikerült még megoldást találniuk a korábbi egyezségeket sorra meghiúsító problémákra, így a biztonsági erők ellenőrzésének kérdésére és a Hamasz fegyveres milíciájának sorsára sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik