Nagyvilág

Több mint húsz tálibot öltek meg Afganisztánban

Az utóbbi időben számos tálib szivárgott át az afganisztáni ópiumtermelésben élenjáró Hilmend tartományból Faráh tartományba, ahol egyre több támadást hajtanak végre.

Húsz tálibot öltek meg rendőrök pénteken Afganisztán nyugati részén, közel az iráni határhoz. Az afgán belügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a tálibok Faráh tartományban megtámadtak egy rendőri egységet. Az ennek nyomán kirobbant összecsapásban húsz tálib vesztette életét, három rendőr pedig megsebesült.

További két lázadó a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) katonáival folytatott összecsapásokban vesztette életét a délkeleti Paktika tartományban, közel a pakisztáni határhoz. Az ISAF közleménye szerint elképzelhető, hogy további öt tálib is meghalt a harcokban, mivel a szárazföldi erők támogatására a koalíciós erők légicsapást intéztek a lázadók állásai ellen.

Kabul azzal vádolja Pakisztánt, hogy hátországot nyújt a táliboknak. Pervez Musarraf pakisztáni államfő pénteken első ízben ismerte el, hogy a hadsereg egyes tagjai valóban szemet hunyhattak szélsőséges iszlamisták a két ország határain átnyúló mozgása felett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik