Nagyvilág

Folytatódik a Blair-botrány

Másfél hónapon belül másodszor hallgatta ki Tony Blair brit kormányfőt a Scotland Yard a kormányzó Munkáspártnak nyújtott, állítólag nemesi kiváltságokkal jutalmazott titkos magánhitelek ügyében. Az ügy felgyorsíthatja Blair nyár közepére tervezett távozását.

A vizsgálat a Skót Nemzeti Párt egyik képviselőjének tavalyi panasza nyomán kezdődött. Ennek alapja az az értesülés volt, hogy a Labour a 2005-ös választási kampány előtt bejelentés nélkül 14 millió fontos (5,4 milliárd forintos) kölcsönt vett fel vagyonos adományozóktól.

Jóllehet ez önmagában nem törvénybe ütköző, a kampányt hitellel támogatók közül azonban többet a kormány nemesi rangra és felsőházbeli tagságra javasolt, és a kiváltságok pénzért történő osztogatását törvény tiltja.


Sorozatos kihallgatások

Blairt ebben az ügyben először december közepén hallgatták meg, a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal hangsúlyos közleménye szerint tanúként, és nem gyanúsítottként – csakúgy, mint most. A kormányfő akkor cáfolta, hogy összefüggés lenne az adományok és az adományozóknak nyújtott kiváltságok között.

A második kihallgatás a Scotland Yard csütörtöki bejelentése szerint még múlt pénteken volt, de a hírt a rendőrség kérésére, “műveleti okokból” tartották eddig titokban. A kihallgatás tartalmáról a tény nyilvánosságra hozatala után sem árult el részleteket sem a Scotland Yard, sem a Downing Street.

Vitatott kampánypénzek

A múlt pénteki meghallgatás óta azonban – immár másodszor – őrizetbe vették Lord Michael Levyt, Tony Blair személyes kampánypénz-felhajtó megbízottját és szoros politikai szövetségesét, az igazságszolgáltatás munkájának akadályozására szőtt összeesküvés gyanúja címén, és londoni politikai elemzők csütörtökön összefüggésbe hozták Blair második rendőrségi meghallgatását és Lord Levy másodszori őrizetbe vételét. A hírmagyarázók szerint ugyanis felmerül a kérdés, hogy nem Blair mondott-e olyasmit, ami alapot adhatott Lord Levy e hét eleji őrizetbe vételére.

A főrend, aki a hatvanas években a brit pop egyik vezető menedzsere volt, jelenleg a Munkáspárt fő pénzgyűjtő személyisége az üzleti világban; feladata a pártadományok és -hitelek megszervezése, és a kapcsolattartás a támogatókkal. Emellett Tony Blair félhivatalos közel-keleti tárgyaló megbízottjaként és közvetítőjeként is tevékenykedik.

Lord Levyt, akit pártkörökben csak Lord Cashpoint, azaz Lord Pénzautomata néven emlegetnek, már tavaly nyáron is őrizetbe vették, de akkor még nem fogalmaztak meg ellene konkrét gyanúsítást.

Az e heti őrizetbe vétel indokául felhozott gyanú – az igazságszolgáltatás menetének akadályozására szőtt összeesküvés – azonban igen súlyos bűncselekmény az angol-walesi törvények alapján, és elkövetőjét elvileg akár életfogytig tartó börtönbüntetéssel is sújthatják.

Egyre kínosabb az ügy

Az ügy e két legutóbbi fejleménye nyomán ismét felerősödtek a találgatások Blair politikai sorsával kapcsolatban. A kormányfő, aki a brit baloldal történetében rekordot döntve egymás után háromszor nyert választást a Munkáspárt élén, már korábban egyértelművé tette, hogy az idén távozik, ennek pontos dátumát azonban nem fedte fel. Az általános várakozás szerint ez nyár közepén lehet esedékes, de londoni kommentátorok csütörtöki véleménye szerint, ha a vizsgált ügyben addig bárki ellen hivatalosan vádat emelnek, Blair pozíciója abban a pillanatban tarthatatlanná válnék.

A vizsgálat során eddig mintegy 90 személyt hallgattak meg, köztük Blair kabinetjének több magas rangú tagját, valamint Michael Howardot, az ellenzéki Konzervatív Párt volt vezetőjét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik