Nagyvilág

Vízummentességért megy Szili az Egyesült Államokba

Kiemelt témaként fogja kezelni a vízumügyet amerikai tárgyalásain Szili Katalin.

A házelnök Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök meghívására tesz ötnapos látogatást az Egyesült Államokban. Szili Katalin hétfőn este Washingtonban találkozik helyi magyarokkal, majd együtt vacsorázik Nancy Brinker volt budapesti amerikai nagykövettel. Kedden fogadja őt Nancy Pelosi, majd megbeszéléseket folytat a képviselőház külügyi bizottságának tagjaival, Tom Lantos bizottsági elnökkel.

Az Országgyűlés elnöke elmondta: az iraki látogatásáról hétfőn hazatért Nancy Pelosival bizonyosan szót ejtenek az arab ország helyzetéről. Szili meggyőződése, hogy mostani amerikai látogatása meghatározó lesz „a 2007-es év folyamataira”, amelyekből azt emelte ki, hogy Magyarország fontos szerepet játszik majd a nyugat-balkáni térség európai integrációjának területén.

A világbeli szegénység mérsékléséről, valamint a klímaváltozás és a fenntartható fejlődés kérdéséről is eszmét cserél amerikai tárgyalópartnereivel – mondta. Az Országgyűlés elnöke a hét közepén New Yorkba is ellátogat, ahol magas állami kitüntetést nyújt át Adrienne Vittadini magyar származású divattervezőnek, „azért, amit Magyarországért tett és tesz”. Találkozik ezenkívül Arthur Schneier főrabbival és együtt ebédel az amerikai magyar egyházak vezetőivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik