Nagyvilág

Áradások Kárpátalján

Kárpátalján a januári esőzések következtében megáradt a Tisza, az Ung és a Borzsa folyó, lakott területeket is veszélyeztetve.

A víz szintje helyenként három méternél is többet emelkedett, elöntött mintegy 200 hektár területet, két hidat tönkretett és elmosta a parti védművek egy 30 méteres szakaszát. Víz alá került több mint félezer lakóház a megye 20 városában és falujában. A legnagyobb károk a técsői, nagyszőllősi és perecsenyi járásban keletkeztek.

Péntek reggel a veszélyes helyekről több mint hétezer embert kimenekítettek, és biztonságba helyezték a háziállat-állományt. Estére a hatóságok a vízszint csökkenésére számítanak, miután a hőmérő higanyszála pluszról mínusz 5-7 fokra süllyedt. Az előrejelzett kemény fagy azonban sok árvízkárosult számára rossz hír, mert vízben álló házuk összedőlhet.

Fokozott készültségbe helyezték a Kárpátok mentén fekvő három ukrajnai – a kárpátaljai, ivano-frankivszki és lvivi – megye közúti hatóságait, amelyek tájékoztatják a gépkocsivezetőket az elöntött területeket elkerülő utakról. A magashegyi övezetekben található utakon viszont továbbra is lavinaveszély van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik