Nagyvilág

Eltérítettek egy szudáni repülőgépet

Ismeretlen fegyveres eltérített egy szudáni belföldi utasszállító repülőgépet szerdán, amely már meg is érkezett a csádi fővárosba – közölték csádi kormányforrások.

Az eltérítő Nagy-Britanniától kért menedékjogot Franciaország csádi nagykövetségén keresztül. Az érintett légitársaság, az Air West képviselője, Ahmed Szalih elmondta, hogy a férfi már találkozott a francia nagykövettel, és minden utas biztonságban van. A csádi hatóságok azóta már kihallgatták a légi kalózt, majd őrizetbe vették.

A Boeing 737-es típusú gépet a szudáni fővárosban, Kartúmban térítették el, fedélzetén 95 utassal és 8 főnyi személyzettel. Az utasszállító eredetileg a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban lévő al-Faserbe tartott. A gépet a felszállást követően harminc perccel térítette el egy magányos fegyveres, akinél géppisztoly volt. Utasította a pilótát, hogy úti célját megváltoztatva a csádi fővárosba repüljön. Az egyelőre nem világos, hogy a gépeltérítő Kartúmban miképpen jutott a gép fedélzetére fegyverrel a kezében. Szakértők ugyanakkor megjegyezték, hogy Szudánban igen laza a repülést megelőző biztonsági ellenőrzés, különösen a belföldi járatokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik