Nagyvilág

Kirill: 28 áldozat

Európa-szerte 28, csak Németországban tíz halálos áldozatot követelt a csütörtökön Nyugat-Európában tomboló Kirill orkán. Számos repülőjáratot töröltek, a kompok leálltak, a vasút akadozva működik.

Tanúja volt a vihar pusztításainak? Küldje el nekünk képeit, videóit vagy szöveges beszámolóját: fn@sanomabp.hu

Lengyelországban két halálos áldozata van az Európán végigsöprő orkánnak, Németországban tízre emelkedett a halottak száma. A sziléziai Katowicében a szél kettétört egy 15 méter magas darut, és az agyonütötte kezelőjét – jelentette a PAP lengyel hírügynökség. A szél házak tetejét söpörte le, kidőlt oszlopok akadályozták a közlekedést.


214 km/h-s szél Csehországban


Csehországban négy emberéletet követelt a vihar, amely az Óriáshegység legmagasabb pontján, a Snezkán óránkénti 214 kilométeres sebességet ért el. Az anyagi károkat értékét egyelőre még nem összesítették. Prágában a történelmi Károly-hídon csütörtök este óránként 164 kilométeres sebességű szél tombolt.


A cseh televízió kora reggeli jelentése szerint két fiatalember a Prágához közeli Vestec faluban vesztette életét, amikor a viharban a gépkocsijukra dőlt egy fa. A cseh fővárostól északra fekvő Slunecné faluban pedig egy tűzoltó halt meg, mert mentés közben szintén rádőlt egy fatörzs. A negyedik áldozat csütörtök éjjel egy olyan közlekedési balesetben vesztette életét, amelyet egy útra dőlt fa okozott.


Kidőlt fák Angliában


Nagy-Britanniában négyen vesztették életüket a 159 kilométer/óra sebességet elérő szélvihar miatt, hárman a kaotikussá vált közlekedési utakon, köztük Richard Heard, a birminghami nemzetközi repülőtér igazgatója. Németországban hárman vesztették életüket. Hollandiában Arnhem közelében egy fa rázuhant egy autóra, a jármű két utasa meghalt. Franciaország északi részén, Roubaix-ben egy autóvezető-oktató halt meg, miután egy villanypózna rázuhant gépkocsijára, egy másik autós súlyosan megsérült.

Angliában egy 60 éves asszonyra rázuhant egy fal, amit az erős szél döntött ki. A mentőszolgálatok 26 tengerészt mentettek ki egy motorhiba miatt kormányozhatatlanná vált teherhajóról a La Manche-csatorna viharos vizein. Országszerte több mint 130 repülőjáratot töröltek az ítéletidő miatt.

Állnak a vonatok


A naponta 4,5 millió utast szállító német államvasutak csütörtök este leállította a vasúti közlekedést az ország egész területén. A még közlekedő vonatok befutnak a legközelebbi állomásra, ahonnét azonban már nem mennek tovább. Az utasokat a pályaudvarokon látják el.

Hollandiában Arnhem közelében egy fa rázuhant egy autóra, a jármű két utasa meghalt. Több mint 30 balesetet jelentettek országszerte. A viharos szél megrongálta az amszterdami központi pályaudvar tetőszerkezetét, ezért a pályaudvart kiürítették, s a vonatokat sem engedték befutni. Több repülőjáratot töröltek, számos iskolát bezártak. Az Amszterdam és Utrecht közötti autópályán nagy forgalmi dugók alakultak ki a heves esőzés miatt.


Franciaország északi részén, Roubaix-ben egy autóvezető-oktató halt meg, miután egy villanypózna rázuhant gépkocsijára, egy másik autós súlyosan megsérült.


Elindult a komp


A csütörtök reggeli leállás után az éjszaka helyreállt a komp- és hajóforgalom az angliai Dover és Észak-Franciaország között – jelentették a francia közlekedési hatóságok.

Az ítéletidő Belgiumban is fennakadást okozott a közlekedésben: az autópályákon balesetek lassították a haladást, a rendőrség kénytelen volt egyes útszakaszokat lezárni. Antwerpen és Ostende kikötőiben is részlegesen leállt a forgalom.

Írországban is számos repülőjáratot töröltek vagy késve indítanak, a legtöbb komp Nagy-Britannia és Franciaország felé nem közlekedik. A Balti-tenger lettországi partjainál a vihar és a hatalmas hullámok nehezítik egy hétfőn zátonyra futott ciprusi hajó mentését. A kapitány és a legénység már elhagyta a szerencsétlenül járt hajó fedélzetét, ám a helyi lakosok környezetszennyezéstől tartanak: a Ventspils kikötőjétől 800 méterre megfeneklett hajó 25 ezer tonna műtrágyát szállít, ráadásul olaj is a tengerbe szivárgott.

A Norvégia nyugati partján fekvő Bergen városában már a 82. egymást követő napon esett az eső csütörtökön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik