Nagyvilág

Két újabb polóniummérgezés Londonban

A brit egészségügyi hatóságok bejelentése szerint újabb két személy laboratóriumi mintáiban mutatták ki csekély mértékben a Polónium-210 sugárzó hatását, amely Alekszandr Litvinyenko volt orosz kém halálát okozta.

Az izotóp hatásának Londonban kitett két személyt nem érte annyi sugárzás, amitől megbetegedhetnének. Az egyikük az ügynökség szerint a Picadillyn lévő Best Western londoni szálloda alkalmazottja, a másik a Millennium Hotel bárjába tért be november 1-jén, amikor Litvinyenkónak is találkozója volt ott két egykori titkosszolgálati kollégájával. Ezzel 12-re emelkedett azoknak a száma, akiknek polóniumtesztje pozitív lett.

Az eddig ismert tíz személy közül nyolc a Millennium Hotel alkalmazottja, egy másik pedig a Park Lane-i Sheraton szállodáé, és köztük van továbbá Litvinyenko felesége is.

A Kreml bírálójának tartott Litvinyenko november 23-án halt meg sugárbetegség következtében egy londoni kórházban. Halálos ágyán tett nyilatkozatában Vlagyimir Putyin orosz elnököt tette felelőssé az ellene elkövetett gyilkosságért. Állítását a Kreml visszautasította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik