Külföld

Keresik a Szaddám-videó készítőjét

admin
admin

2007. 01. 02. 12:29

Vizsgálatot rendeltek el az iraki hatóságok annak kiderítésére, ki készített kalózfelvételt Szaddám Huszein felakasztásáról, és ki a felelős azért, hogy az felkerülhetett az internetre.

Vizsgálat kezdődött annak megállapítására, ki készítette a felvételt a kivégzésről egy mobiltelefonnal – közölte kedden egy, az iraki miniszterelnök belső köreihez tartozó forrás. A november 5-én halálra ítélt volt diktátort szombaton akasztották fel Bagdadban, a katonai hírszerzés egyik laktanyájában. Az akasztásról egy valamivel több mint két és fél perces, teljes videofelvétel került föl az internetre a következő napon.

A közepes minőségű felvételből kiderül, hogy néhány tanú Muktada asz-Szadr síita radikális hitszónok nevét skandálta pár pillanattal Szaddám halála előtt, mások szidalmakat szórtak az elítéltre annak utolsó pillanataiban, és bosszúkiáltások is felhangzottak a nézők köréből közvetlenül a halál bekövetkezte után. A hatóságok azt is meg akarják tudni, kik voltak a kiabálók – közölte a hírforrás.

A sokkoló képek felháborodást keltettek az iraki szunniták körében és más arab államokban is. Az iraki közszolgálati televízió is bemutatott mintegy húsz másodpercnyi anyagot Szaddám Huszein utolsó pillanatairól, de magáról az akasztásról nem, és hangok sem hallatszottak rajta.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.