Nagyvilág

Kevesebb áldozat a nigériai robbanásban

Elszállították a holtesteket szerdán a nigériai Lagosban történt robbanás helyszínéről, miközben újabb, a korábbinál jóval alacsonyabb adatok láttak napvilágot az áldozatok számáról.

A Lagos külvárosában kedden történt robbanást az okozta, hogy tolvajok megfúrtak egy föld alatti üzemanyag-vezetéket. A detonáció akkor következett be, amikor sok helyi lakos műanyag kannákkal sietett a helyszínre, hogy maga is merítsen a megsérült vezetékből.

Abiodun Orebiyi, a nigériai vöröskereszt végrehajtó titkára szerdán közölte, hogy előző este 267 holttestet számoltak össze, s ötvenhat személyt szállítottak égési sérülésekkel kórházba. A tisztségviselő szerint félő, hogy a halálos áldozatok száma még emelkedhet, mert tartani lehet attól, hogy az égési sérüléseket szenvedett személyek egy része a kórházban belehal súlyos sebeibe; sok sérült pedig valószínűleg nem is jelentkezett orvosi ellátásra, attól tartva, hogy felelősségre vonják üzemanyaglopás miatt.

Az Orebiyi által a halálos áldozatoktól közölt adatok mindazonáltal jóval alacsonyabbak a kedden napvilágot látottaknál. A nigériai vöröskereszt szóvivője kedd este még úgy becsülte, hogy több mint 850 ember halt meg. A brit hírügynökség fotósa kedden legalább félezer, felismerhetetlenségig összeégett holttestet számolt össze a robbanás helyszínén, de úgy vélte, az áldozatok száma elérheti akár a hétszázat is.

A robbanás helyszínéről szerdán elszállították az utolsó holttesteket is, de a földet még emberi testrészek felismerhetetlenül összeégett maradványai borították, s égett fa és hús, illetve üzemanyag átható illata terjengett a környéken.

Nigériában közben megkezdődött a felelősök keresése; a robbanás helyszínén sokan a kormányt okolták a történtekért, mondván: nem lett volna szabad hagyni, hogy ilyen mély szegénységbe süllyedjen Afrika legnagyobb olajkitermelő állama. A 130 milliós ország lakosságának nagy része nyomorog, egy marmonkannányi lopott üzemanyagért egy szegény nigériai kétheti bérének megfelelő összeget kaphat a feketepiacon. Nigériában nem is ritkák az ilyen robbanások, mivel üzérek vagy a lakosság gyakran megfúrják a csöveket, hogy üzemanyagot lopjanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik