Nagyvilág

Őrizetbe vették Scaramellát

Őrizetbe vették az olasz hatóságok Mario Scaramellát, a radioaktív polóniummal megmérgezett volt orosz titkosügynök, Alekszandr Litvinyenko "olasz kapcsolatát", aki az utolsók között találkozott megmérgezése előtt a november 23-án elhunyt egykori KGB-ügynökkel.

Az önmagát biztonsági szakértőnek és nemzetközi szaktanácsadónak mondó rejtélyes figurát Nápolyban tartóztatták le vasárnap, Londonból való hazaérkezésekor. A férfit a belbiztonsági és antiterrorista ügyekre szakosodott olasz rendőrség, a Digos emberei fogták el.

Scaramellát mindazonáltal nem az orosz titkosügynök rejtélyes halála ügyében tartóztatták le, hanem az ellene még a Litvinyenko-ügy előtt fegyvercsempészet és államtitkok kiszivárogtatása, valamint illegális hulladékelhelyezés címén indított vizsgálat részeként.

Mario Scaramella együtt volt Litvinyenkóval egy londoni szusibárban november 1-jén, azon a napon, amikor a volt KGB-ügynök megbetegedett. Egy londoni kórházban az olaszt is megvizsgálták, de az ő szervezetében csak csekély mennyiségű polónium 210-et mutattak ki. Scaramella azóta volt Londonban, hogy ott december 6-án kiengedték a kórházból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik