Nagyvilág

Juscsenko tudja, ki mérgezte meg

Az ügyészség elegendő bizonyíték birtokába jutott ahhoz, hogy őrizetbe vegye a Viktor Juscsenko ukrán elnök két évvel ezelőtti dioxinmérgezéséért felelős személyeket - jelentette ki csütörtökön maga az államfő.

Juscsenko újságíróknak elmondta: tényekkel lehet bizonyítani, hogy ki tette asztalára a mérgezett ételt, azt azonban nem árulta el, hogy pontosan kit tart felelősnek az ellene elkövetett merénylet-kísérletért.

Az ukrán államfő a 2004-es elnökválasztási kampány alatt súlyos dioxinmérgezés következtében lett rosszul, és hetekre háttérbe szorult az államfői posztért folytatott versengésben, sőt a mérgezés okozta bőrfoltok máig láthatók az arcán. A szervezetébe dioxint ausztriai gyógykezelése során azonosították. Állítása szerint az ukrán állambiztonsági hivatal vezetőivel elköltött vacsorája után jelentkeztek a mérgezés tünetei, ám a közös étkezésen részt vevők tagadják, hogy bármi közük lenne az ügyhöz.

Az ukrán hatóságok is azon a véleményen vannak, hogy merénylet-kísérlet történt, de még nem emeltek vádat senki ellen. Juscsenko azzal vádolta meg csütörtökön az ügyészséget, hogy a nyomozást áthatja a politika, és “a felelősöket már letartóztathatták volna, ha lett volna hozzá elég bátorságuk”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik