Nagyvilág

Bush támogatna egy Irán elleni izraeli csapást

George Bush amerikai elnök megértését fejezte ki iráni nukleáris létesítmények elleni esetleges izraeli támadás iránt - közölte a Háárec izraeli napilap hétfői számában. Condoleezza Rice ugyanakkor közölte: kitart az ügy diplomáciai megoldása mellett.

A lap meg nem erősített híreken alapuló jelentése szerint Bush elnök Jacques Chirac francia államfővel folytatott találkozóján hetekkel ezelőtt jelentette ki, hogy nem tart kizártnak egy Irán elleni izraeli csapást, sőt megértést mutatna a lépés iránt.

A Háárec európai diplomatákra hivatkozva azt írta, hogy Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter viszont ellenezné Izrael támadását iráni atomlétesítmények ellen. Rice szerint az Egyesült Államok nem rendelkezik elegendő titkosszolgálati információval a szóban forgó iráni létesítmények pontos helyére vonatkozóan. A külügyminiszter továbbra is a diplomáciai megoldást részesíti előnyben.

Katonai fenyegetés

Bár Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök Izrael megsemmisítésére vonatkozó heves felhívásai miatt a zsidó állam erőteljesen fenyegetve érzi magát, a hivatalos izraeli vezetés eddig elutasította az iszlám köztársaság elleni támadás lehetőségét. Ugyanakkor számos jobboldali politikus már régóta követeli a katonai fellépést.

Az izraeli lap továbbá beszámol arról, hogy francia kormányképviselők izraeli kollégáikkal folytatott megbeszélésein kifejtették: Irán atomprogramja öt hónapon belül eléri azt a pontot, “ahonnan már nincs visszaút”. Mindazonáltal a francia politikusok – tekintettel a globális következményekre – egy esetleges Irán elleni izraeli támadást “teljes katasztrófaként” értékelnének.

Lélektani háború

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt állandó tagállama, valamint az iszlám köztársasággal folytatott tárgyalásokba bevont Németország képviselői egyelőre vitáznak annak a BT-határozatnak a tervezetéről, amely szankciókkal sújtaná Teheránt, mert nem hajlandó leállítani vitatott urándúsító tevékenységét. Oroszország és Kína ellenzi az európai országok által megszövegezett dokumentumban előirányzott büntetőintézkedéseket.

Ahmadinezsád iráni elnök hétfőn arról beszélt, hogy szerinte a zsidó állam képtelen Irán atomprogramját tönkretenni. “A cionista rezsim jelenleg nem képes megtámadni Iránt, mert számos problémája van”. Ahmadinezsád hozzátette: izraeli tisztségviselők, akik nem zárják ki a katonai akciót sem, “lélektani hadviselést” folytatnak Irán ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik