Nagyvilág

Kissinger Irak-megoldása

Henri Kissinger szerint lehetetlen a katonai győzelem az iraki lázadók felett, a megoldást közös diplomáciai fellépésben látja, Szíria és Irán bevonásával.

Nemzetközi konferencia megrendezését javasolta az iraki rendezés érdekében Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter egy vasárnapi tévéinterjúban. Kissinger a BBC brit tévécsatornán sugárzott hosszabb interjúban elmondta, hogy nem tartja többé lehetségesnek a (lázadók feletti) katonai győzelmet az arab országban, ám helytelenítené a külföldi csapatok gyors kivonását is.


Kissinger, aki jelenleg George Bush amerikai elnöknek ad tanácsokat Irakkal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a nemzetközi közösség – Iránt és Szíriát is beleértve – diplomáciai erőfeszítéseivel rendezhető lenne az iraki helyzet. Ennek érdekében javasolta egy nemzetközi Irak-értekezlet megrendezését az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagállamainak, Irak szomszédainak, valamint a rendezésben érdekelt regionális hatalmaknak, Indiának és Pakisztánnak a részvételével. E folyamatban Iránnak is részt kell vennie, amellyel az Egyesült Államoknak pedig párbeszédet kell kezdenie – fűzte hozzá.
A tekintélyes külpolitikai elemzőként is ismert Kissinger az interjúban arról is beszélt, hogy többé nem tartja lehetségesnek a (lázadók, terroristák) feletti katonai győzelmet az arab országban, ám óva intett a külföldi csapatok elsietett kivonásától is. Úgy vélte, hogy a nemzetközi koalíciónak újra kell fogalmaznia iraki stratégiáját.


A gyors csapatkivonást Kissinger arra hivatkozva ellenezte, hogy ha az arab országban állomásozó külföldi katonákat anélkül hívják haza, hogy a nemzetközi közösség megértené e lépést és legalább részben megoldották az iraki problémákat, úgy az iraki polgárháború olyan méreteket ölt, amelyek talán még azt a szintet is felülmúlják, amely annak idején az Egyesült Államokat a jugoszláviai fellépésre késztette. Mindez valószínűleg megingatja Irak szomszédos országainak – főleg a nagy síita közösséggel rendelkező államoknak – a helyzetét – fejtegette. “Irak drámai összeomlása – bármit gondolunk is arról, hogyan állt elő ilyen helyzet – végzetes következményekkel járna, amelyekért éveken keresztül fizetnénk és amelyek ilyen vagy olyan módon, de ismét visszavinnének bennünket a térségbe” – fűzte hozzá Kissinger, az Irak térségében való majdani fellépés kényszerére utalva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik