Nagyvilág

Dél-Korea nem veszi ki a részét az ellenőrzésből

A katonai feszültség kiéleződésétől tartva Dél-Korea nem csatlakozik a fegyverek szállításával gyanúsított észak-koreai hajók feltartóztatásának tervéhez - derült ki dél-koreai napilapok hétfői számaiból.

Október 14-én az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókkal sújtotta Észak-Koreát öt nappal korábban végrehajtott kísérleti atomrobbantásáért. Az amerikai előterjesztés alapján elfogadott, 1718-as számot viselő BT-határozat együttműködésre szólítja fel a világ országait annak megakadályozása végett, hogy a phenjani rezsim tömegpusztító fegyverekhez vagy azok gyártásához szükséges alapanyagokhoz jusson. A határozat felhatalmazza az ENSZ tagállamait, hogy ellenőrizzék az Észak-Koreába tartó vagy onnan kiinduló teherszállító hajókat.

Mint egy névtelenül nyilatkozó szöuli tisztviselő elmondta a Jungang Ilbo dél-koreai napilapnak, kormánya támogatását fogja kifejezni a BT-felhatalmazással alátámasztott amerikai terv céljait és elveit illetően, de egyelőre nem csatlakozik hozzá hivatalosan. A kormányzat képviselői és a kormányzó Uri Párt vezetői a hét végén hozták meg ilyen értelmű döntésüket.

Szöul úgy döntött, nem hoz semmilyen új intézkedést Észak-Korea megbüntetésére. Dél-Korea már korábban felfüggesztette az Észak-Koreának nyújtott humanitárius segélyeket, és leállította a két Korea közös gazdasági projektjeit, amelyeket Szöul az enyhülés jelképének tekintett, és amelyek jelentős készpénzbevételhez juttatták Észak-Koreát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik