Nagyvilág

Célkeresztbe vette Európát az al-Kaida

A magyar nemzetbiztonsági szervek kapcsolatban vannak a külföldi partnerszervezetekkel és minden releváns információhoz hozzájutnak – nyilatkozta a magyar polgári nemzetbiztonsági szolgálatok szóvivője annak kapcsán, hogy az al-Kaida feltehetően vasúti és légi járatok ellen tervez merényleteket Európában a karácsonyi ünnepek idején.

A nemzetbiztonsági szervek közötti kapcsolat élő, állandóan működő kapcsolat – mondta Vajda Péter szóvivő, aki ennél többet nem kívánt reagálni a támadásokról szóló hírekre.

A CBS amerikai televízió pénteken arról számolt be, hogy arab és más hírszerzési forrásokra hivatkozó jelentés szerint Afganisztánból és Pakisztánból nemrégiben távozó al-Kaida-tagok kihallgatása nyomán merült fel a támadások gyanúja.

Londonban újra próbálkoznának

A televízió egy arab illetékesre hivatkozva azt közölte: az egyik gyanúsított elmondta, hogy a terroristák a londoni Heathrow repülőtér elleni augusztusi meghiúsított merényletkísérlet megismétlésére készülnek. Az al-Kaida most Európára kíván nyomást gyakorolni – mondta a nevének elhallgatását kérő illetékes a CBS-nek.

Előző nap a brit belső elhárítás (MI5) vezetője „súlyos, sőt növekvő” nagy-britanniai terrorveszélyt és tömegpusztító fegyverek felé forduló terrortevékenységet jósolt. Vasárnap a német szövetségi főügyész figyelmeztetett újabb terrortámadások veszélyére. A Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak adott nyilatkozatában Monika Harms az ország lakosságát nagyobb éberségre szólította fel. Szavai szerint az emberek nincsenek tudatában az állandó fenyegetésnek.

Merkel is éberségre int

A terrorizmus elleni harc volt az egyik fő témája Angela Merkel kancellár immár szokásos, hétvégi videóüzenetének is. A kancellár asszony ugyancsak nagyobb éberségre intett. Hangoztatta azt is, hogy a biztonság megszilárdítása, a terrorizmus elleni harc a jövő év első felében esedékes német uniós elnökség egyik fő célkitűzése lesz.

A kormány nem képes arra, hogy „százszázalékos biztonságot” garantáljon – hangozatta Merkel, hozzátéve, hogy a terrorizmus elleni küzdelemben gyökeresen új utakat kell keresni. Ezzel összefüggésben részleteket nem említett, csupán a terror elleni szövetségi adatbank felállítására utalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik