Nagyvilág

Tovább dagad a német hadsereg afganisztáni botránya

Több mint húsz német katonát gyanúsítanak azzal, hogy Afganisztánban halottgyalázásban vettek részt, közülük néhányan már beismerték tettüket.

A Bild című napilap még a múlt héten olyan bizarr fotókat közölt, amelyeken a Bundeswehr néhány, Afganisztánban szolgáló katonája egy halott koponyájával pózolt.


A fotók német politikai körökben nagy felháborodást váltottak ki, s NATO-, illetve európai uniós körökben is elítélték a katonák magatartását. Csütörtöki értesülések szerint több mint húsz katonát gyanúsítanak a halottgyalázásban való részvétellel. Közülük néhányan beismerték tettüket, őket – egyelőre ideiglenesen – elbocsátották a hadsereg kötelékéből. A védelmi minisztérium vizsgálata jelenleg is folyamatban van.

Közben újabb leleplezés került nyilvánosságra. A Stern című hamburgi hírmagazin legfrissebb számában arról tudósított, hogy 2001 végén, az akkor már afganisztáni szolgálatot teljesítő német különleges egység (KSK) legalább egy katonai járművén az egykori náci hadsereg, a Wehrmacht emblémája – vagy legalábbis ahhoz hasonló embléma – volt látható. A védelmi tárca csütörtökön ebben az ügyben is haladéktalan vizsgálatot rendelt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik